Recept dana: Kruška Helena

19.10.2020 | 06:08 >> 06:37

Autor: Z. A.

Sočna i moćna poslastica

Copyright Profimedia

Poslastica kruška Helena, lepa Helena ili Jelena tradicionalni je biser francuske kuhinje. Desert je dobio ime po legendarnoj Heleni koja je bila povod za Trojanski rat, a kombinacija kruške, sladoleda od vanile i mirisne čokolade pravi rapsodiju na nepcima.
Recept je davne 1864. osmislio francuski kuvar Žorž Ogist Eskofe, koji je bio inspirisan popularnom operetom toga doba „La belle Hélène“ ili Lepa Helena kompozitora Žaka Ofenbaha.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Saher torta

Potrebno je:

  • 4 kruške viljamovke
  • 2 kašike soka od limuna
  • komadić korena đumbira (2 cm)
  • 500 ml polusuvog belog vina
  • 150 g šećera
  • 1/2 štapića cimeta
  • komadić korice limuna
  • 125 g crne čokolade za kuvanje
  • 4 cl rakije viljamovke
  • 2 kašike slatke pavlake
  • sladoled od vanile

Priprema:

1. Kruške oljuštite ne odstranjujući im peteljke i odmah ih poprskajte sokom od limuna da ne potamne.

2. Ogulite koren đumbira, narendajte ga i kuvajte s vinom, šećerom, cimetom i koricom limuna dok smesa ne postane gusta poput sirupa.

3. Kruške kuvajte u sirupu od pet do osam minuta da omekšaju, sklonite posudu sa šporeta i ostavite voće da se ohladi.

4. Za to vreme usitnite čokoladu i otopite je s pavlakom i rakijom na tihoj vatri. Na svaki tanjir stavite krušku i kuglu ili kašiku sladoleda.

5. Svaku krušku prelijte čokoladom otopljenom s pavlakom i ukrasite po želji, a to mogu biti i listići badema.

Bon appetit!

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam