Recept dana: Mus torta sa borovnicama, letnja ljubičasta lepotica koja će vas osvojiti na prvi zalogaj
16.06.2022 | 05:59
Lagani voćni desert zbog kog ćete zaboraviti na dijetu
Ova torta će se pre svega dopasti domaćicama jer nema previše mućenja i nema previše utrošenog vremena, a to je ponekad ključna stvar da bismo neki desret zaista i napravili.
Svetli biskvit, nežni mus od borovnice i bele čokolade, završnica od borovnice i malo pomorandže za dodatni šmek i sočnost.
Ukoliko želite da ovih dana napravite još neku jednostavnu voćnu poslasticu naš predlog su tiramisu sa jagodama ili sladoled od banane, jagode i čokolade.
Sastojci:
Korica:
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 80 ml mleka
- 130 g brašna
- 3 kašike džema od pomorandže ili limuna
Mus:
- 1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode
- 150 g borovnica
- 350 ml slatke pavlake
- 150 g bele čokolade
- 50 g prah šećera
Preliv:
- 150 g borovnica, sveže ili zaleđene
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika gustina
- 2 kašike vode
Priprema:
Za koricu: mikserom umutite jaja, šećer, so i vanilin šećer. Mutite desetak minuta dok se smesa ne udvostruči i postane svetlo žute boje. Dodajte ulje i mleko, kratko umutite. Brašno postepeno dodajte u smesu i mutite samo toliko dok se ne sjedini.
Smesu rasporedite u kalupu prečnika 20 centimetara obloženim pek papirom i pecite 35 minuta na 180 stepeni (poželjno na režimu gde se pali gornji i donji grejač). Uradite proveru čačkalicom, gotova kora neka se ohladi u potpunosti.
Za mus: pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri. U blenderu ispasirajte borovnice. Polovinu slatke pavlake pomešajte i ugrejte sa belom čokoladom. Sklonite sa ringle čim se istopi i sjedini. U smesu dodajte nabubreli želatin, kada se i on istopi, dodajte ispasirane borovnice.
Drugu polovinu slatke pavlake umutite mikserom i polako sjedinite sa filom koji će biti malo ređi.
Slaganje: koricu premažite džemom. Oko korice stavite prsten/kalup, raspredite mus preko i odložite u frižider na četiri sata.
Za preliv: pomešajte gustin sa vodom. U šerpici zagrejte borovnice, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kada provri, po želji ispasirajte i dodajte rastvoreni gustin. Vratite na ringlu i kuvajte još minut dok se ne zgusne.
Ostavite par minuta da se prohladi, rasporedite preko fila i odložite u frižider na još sat vremena, nakon toga je spremna za jelo.
Bon appetit!
BONUS VIDEO: