Folksvagen umiruje radnike zbog električne tranzicije: Zaposlene šalju u eskejp rum i na taj način im smanjuju anksioznost

24.02.2023 | 09:48

Autor: Z.A.S.

Ova kompanija će do 2026. godine potrošiti čak 89 milijardi evra na električnu tranziciju

Copyright Pixabay

Možda ćete, činjenicom da automobilski gigant Folksvagen strah kod radnika, zbog električne tranzicije, umiruje tako što ih šalje u eskejp rum, biti šokirani, ali stvari tako funkcionišu u Nemačkoj.

Ono što Folksvagen traži od zaposlenih jeste da prođu kroz sobe za bekstvo, sa odgovarajućim igrama i zagonetkama, jer smatraju da će na taj način ublažiti njihovu anksioznost zbog prelaska na električne automobile i straha od gubitka posla.

Naime, Folksvagen će do 2026. godine potrošiti čak 89 milijardi evra na električnu tranziciju, pa koristi projekat "eMotionRoom" u svom sedištu u Volfsburgu, a sve da bi pomogao da se na proizvodnju električnih vozila prebaci oko 22.000 radnika.

Pixabay
 

Zagonetke rešavaju po četiri zaposlena i to tako što se kreću kroz prostorije koje su posvećene tehnologiji električne energije i baterija, u raspodnu od dnevne sobe iz 1860-ih do sadašnjih i budućih scenarija koji zahtevaju tehničke veštine za razbijanje kodova i pronalaženje tragova u ormarićima.

Ipak, sve ovo nije bez razloga, jer su zaposleni s razlogom anksiozni. Električna tranzicija zahteva i manje radnika, što znači da će mnogi, ipak, najverovatnije ostati bez posla.

Pixabay
 

Primera radi, Ford je najavio da, kako bi prešao na proizvodnju električnih automobila, u Nemačkoj otpušta 3.800 radnika.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam