London ima najzakrčeniji saobraćaj na svetu, a evo kakva je situacija kod nas u regionu

19.01.2023 | 18:57

Autor: K. O.

Da li ste se ikada zapitali koliko sati života izgubite u saobraćajnoj gužvi. Evo spiska po gradovima

Copyright Pixabay

Stiglo je istraživanje saobraćaja za godinu koju smo upravo ostavili za nama. Sudeći prema rezultatima, lagano se vraćamo na pretpandemijske rezultate, uprkos tome što je kriza u celom svetu.

Sveobuhvatno istraživanje INRIX-a za 2022. godinu  "Global Traffic Scorecard" razmatralo je saobraćaj u 50 zemalja i u preko 1.000 gradova, a zbog aktuelne situacije ove godine je iz istraživanja izuzeta Rusija, pa samim tim i njen glavni grad Moskva koji je svojevremeno imao najlošiji promet u Evropi.

Neslavni pobednik je London

Ni ove godine nije svrgnut sa trona, pa London ima najlošiji rezultat, i to ne samo u Evropi već u celom svetu. On je grad s najzagušenijim saobraćajem, a prosečan vozač izgubiće u Londonu čak 156 sati godišnje. Neznatno lošiji, s tek jednim satom manje je Čikago, a beleži drastičan rast gužvi.

Do trećeg mesta probio se Pariz s prosečno izgubljenih 138 sati, ali i kao jedini grad među najprometnijima koji beleži pad saobraćaja. Jedini evropski grad koji još ulazi u top 10 najgorih je Palermo sa 121 satom izgubljenim u saobraćaju.

Printscreen/Inrix.com
 

Kakva je situacija u komšiluku?

S obzirom na to da Srbija i njeni gradovi nisu uzeti u razmatranje, kao ni Sarajevo u Bosni i Hercegovini, osvrnućemo se na ostatak regiona.

Zagreb beleži bolje rezultate nego 2021. godine, a Zagrepčani su u saobraćaju gubili oko 48 sati, što ih dovodi na 105. mesto ove liste, između Liverpula i Ankare.

Dok je Ljubljana značajno bolja, pozicionirala se na 269. mestu sa 32 sata izgubljena u gužvama. Budimpešta se našla na visokom 23 mesto sa čak 86 sati, dok je Beč sa 37 sati na 157. mestu.

Profimedia
 

Inače, britanski vozači godišnje prosečno izgube 80 sati u gužvama, dok je u Nemačkoj taj broj dvostruko manji.

Troškovi samo rastu

Skok cena goriva, kao i svega ostalog, i te kako se osetio u celom svetu. Samim tim raste i cena saobraćajnih gužvi. Tako je prosečan Amerikanac prošle godine potrošio 869 dolara, dok je godinu ranije taj iznos bio osetno manji – 564 dolara.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam