Zrak svetlosti Mileve Marić Ajnštajn: Da li je Nobelova nagrada zapravo njena?

13.05.2021

15:20 >> 08:12

0

Autor: Dejan Ćirić

Predavanje se realizuje kao deo pripremnih aktivnosti nove predstave o čuvenoj naučnici, koja će imati premijeru u maju 2022. godine, u okviru programa Novi

Zrak svetlosti Mileve Marić Ajnštajn: Da li je Nobelova nagrada zapravo njena?
Copyright Mileva Marić Profimedia

Onlajn predavanje o velikoj srpskoj naučnici, Milevi Marić Ajnštajn, koja će biti jedna od ključnih ličnosti programa Evropska prestonice kulture 2022. godine u Novom Sadu, biće organizovano u petak, 14. maja u 12 časova.

Predavanje „Mileva Einstein-Marić – Zrak svetlosti u fizici XX veka“ može se pratiti putem Fejsbuk event-a: https://www.facebook.com/events/2014137832051230?ref=newsfeed

Predavanje će voditi Violeta N. Nikolić, dr nauka fizičke hemije, u zvanju naučnog saradnika Instituta nuklearnih nauka „Vinča“, dok će u razgovoru nakon predavanja, koji moderira dramska spisateljica i rediteljka iz Zagreba, Vedrana Klepica, učestvovati i dramske spisateljice Minja Bogavac, Olga Dimitrijević, Tijana Grumić i Vedrana Božinović.

Wikipedia

Kroz predavanje „Mileva Einstein-Marić – Zrak svetlosti u fizici XX veka“ biće predstavljen Milevin naučni doprinos, vezan uglavnom za radove koji se bave problematikom fotoelektričnog efekta i specijalnom teorijom relativnosti, koji predstavlja predmet brojnih diskusija i debata u današnjim naučnim krugovima. Više autora smatra da teorija fotoelektričnog efekta, za koju je Milevin muž, Albert Ajnštajn, dobio Nobelovu nagradu, predstavlja njen originalni naučni doprinos.

Mileva Marić sa sinovima
Profimedia

Da bi se pravilno razumeo slučaj Mileve Marić, potrebno je da se uzme u obzir i položaj žena u nauci toga doba. S druge strane, on se ne može razumeti bez uzimanja u obzir širih socioloških aspekata zapadne i balkanske kulture tog vremena. U svetlu toga, biće analizirana Milevina ličnost, razlozi zbog kojih je donosila određene odluke u privatnom životu i karijeri, kao i njen naučni doprinos.

Pixabay

Predavanje se realizuje kao deo pripremnih aktivnosti nove predstave o Milevi Marić, koja će imati premijeru u maju 2022. godine, u okviru programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Pročitajte još

Organizator je Sterijino pozorje u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Narodnim pozorištem Sombor i Institutom za nuklearne nauke „Vinča“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike