Zavirite u prvu knjigu štampanu u Beogradu davne 1552. godine

23.12.2020

16:10 >> 06:06

0

Muzej grada u svom fondu čuva vredan primerak Beogradskog četvorojevanđelja

Zavirite u prvu knjigu štampanu u Beogradu davne 1552. godine
Copyright Pixabay

Izložba “Beogradsko četvorojevanđelje” biće otvorena 29. decembra u “Konaku knjeginje Ljubice” i trajaće do 25. januara 2021. godine, saopštili su iz Muzeja grada Beograda.

Muzej u svom fondu čuva vredan primerak Beogradskog četvorojevanđelja, prve knjige štampane u Beogradu, 4. avgusta 1552. godine. On sadrži kompletan tekst na 211 listova i jedan je od najbolje očuvanih, od ukupno četrdesetak sačuvanih primeraka. Štampan je na papiru, u folio formatu, krupnim ćiriličnim slovima na srpskoslovenskom književnom jeziku, a ukoričen je u kožni povez s metalnim kopčama, dok su korice urađene u zlatotisku.

Jevanđelje (Novi zavet) je najznačajnija hrišćanska bogoslužbena knjiga, u kojoj su ispričani život, učenja i dela Isusa Hrista, kao i njegovo stradanje i vaskrsenje. Ostaje zabeleženo da je Beograd jedini grad na Balkanskom poluostrvu koji je u XVI veku imao štampariju za knjige na srpskoslovenskom jeziku.

Pročitajte još

Zanimljiva je i okolnost da beogradska štamparija nije nastala pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, u manastiru, već u gradu, u svetovnoj sredini.

Sa Beogradskim četvorojevanđeljem je zapravo otpočelo štampanje knjiga u Beogradu, nastavljeno tek po obnavljanju srpske državnosti u XIX veku, u Kneževini Srbiji, 1831. godine.

Publika će preko “tačskrin” monitora imati priliku da prelistava i zaviri u ovu vrednu knjigu i uoči sve njene umetničke detalje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike