Zamišljeno putovanje Andrića i Crnjanskog: Komad "Zagreb - Beograd via Sarajevo" u JDP

30.06.2021

07:33 >> 07:37

0

Pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, raskidanja sa starim i započinjanja novog, na ovom putovanju koje se odvija početko

Zamišljeno putovanje Andrića i Crnjanskog: Komad "Zagreb - Beograd via Sarajevo" u JDP
Copyright Profimedia

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele su probe predstave “Zagreb – Beograd via Sarajevo” u režiji i adaptaciji Gorčina Stojanovića.

U drami Jelice Zupanc, u vozu od Zagreba do Beograda, pratimo zamišljeno putovanje Ive Andrića i Miloša Crnjanskog. Posle tek završenog Prvog svetskog rata u kome je Crnjanski ratovao na strani Austrougarske, a Andrić bio utamničen u Mariboru zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu, oni se sreću u Zagrebu u trenutku ujedinjenja jugoslovenskih naroda u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Promo / JDP

Pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, raskidanja sa starim i započinjanja novog, na ovom putovanju koje se odvija početkom 1919, ulazimo u emotivni, intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja – preispitujući ono što je prošlo i anticipirajući ono što tek dolazi.

Miloš Crnjanski/Printscreen

U predstavi “Zagreb – Beograd via Sarajevo” igraju Aleksej Bjelogrlić (Andrić), Miodrag Dragičević (Crnjanski), Marko Janketić, Nebojša Milovanović, Nikolina Vujević i Joakim Tasić.

Promo / JDP

Predstavom Jugoslovensko dramsko pozorište obeležava 60 godina od kada je Ivo Andrić nagrađen Nobelovom nagradom za književnost (dodela je održana u Stokholmu 10. decembra 1961. godine u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije). Andrić je bio predsednik Pozorišnog saveta JDP-a od 1956. do 1965. godine.

Promo / JDP

Predstava je finansirana budžetskim sredstvima Grada Beograda uz sufinansiranje iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Sredstva Ministarstva dobijena su na konkursu iz oblasti Pozorištne umetnosti u 2021. godini.

Pročitajte još

Kostimograf je Lana Cvijanović, scenograf Gorčin Stojanović, kompozitor songova Anja Đorđević a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike