Više od izložbe: Neprocenjivo blago Jovana Dučića (FOTO)

07.09.2021

08:06 >> 08:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovom prilikom će po prvi put biti predstavljena i sva prva izdanja dela čuvenog pisca, od kojih neka predstavljaju velike retkosti

Više od izložbe: Neprocenjivo blago Jovana Dučića (FOTO)
Copyright Izložba "Jovan Dučić: Traganje za novim" Tanjug/Sava Radovanović

Izložba “Jovan Dučić: Traganje za novim“ akademika Zlate Bojović biće otvorena danas u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, a autorka ističe da je reč o najvećoj izložbi do sada o našem pesniku, piscu i diplomati.

Ovom postavkom započinje obeležavanje 150 godina od rođenja Jovana Dučića, koji se smatra jednim od najznačajnijih srpskih pesnika.

Izložba “Jovan Dučić: Traganje za novim” Tanjug/Sava Radovanović

Po rečima autorke Bojović, izložba “ima za zadatak da u celini predstavi Dučićeve najvažnije puteve i preokrete u radu i životu, prvenstveno književnom, koji mu je doneo veliku i zasluženu slavu, da ga predstavi kao diplomatu i pokaže izuzetnost njegove pojave.“

– Postavka je neka vrsta likovne biografije Dučića, od rođenja u Trebinju do povratka u njegov rodni grad. Sakupili smo predmete, ostatke njegove ostavštine, rukopise, veliki broj autografa… Sakupljali smo te artefakte po različitim institucijama, a najpre u Trebinju – istakla je Bojovićeva.

Zlata Bojović, autorka izložbe “Jovan Dučić: Traganje za novim” Tanjug/Sava Radovanović

Prema njenim rečima izložba će biti i te kako atraktivna i za stručnu javnost.

– Onaj ko se razume u Dučićevo stvaralaštvo sa velikim uzbuđenjem će gledati u rukopis naslovljen sa “Blago cara Radovana”, ali i knjigu sa istim naslovom. Za one koji nisu toliko upućeni pripremili smo 150 dokumenata o Dučićevom životu među kojima ima mnogo fotografija koje dočaravaju njegovu biografiju – kazala je Bojovićeva.

Postavka se sastoji od osam celina koje prate Dučića od rođenja, preko mnogobrojnih velikih puteva kojima se kretao, sve do kraja života i “povratka” na večni počinak u Trebinje. Građa za ove odeljke dobijena je iz većeg broja biblioteka i arhiva (iz Trebinja, Narodne biblioteke Srbije, arhiva i biblioteke SANU, privatnih kolekcija, i drugih).

Izložba “Jovan Dučić: Traganje za novim” Tanjug/Sava Radovanović

Ovom prilikom će po prvi put biti predstavljena i sva prva izdanja njegovih dela, od kojih neka predstavljaju velike retkosti.

Na izložbi će moći da se vidi i Dučićeva bista čiji je autor Ivan Meštrović, oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota (partitura kompozicija na Dučićeve stihove) i predmeta, kao i veliki broj reprodukovanih eksponata.

Izložba “Jovan Dučić: Traganje za novim” Tanjug/Sava Radovanović

Pored toga, za ovu priliku snimljen je i film koji će se prikazivati tokom čitavog trajanja izložbe, a koji dočarava Dučićevo Trebinje i predstavlja sve znamenitosti u tom gradu za koje je slavni pisac zaslužan, ostatak njegove rodne kuće, kao i njegovo večno prebivalište – Gračanicu.

Izložba “Jovan Dučić: Traganje za novim” Tanjug/Sava Radovanović

Dan nakon otvaranja izložbe, 8. septembra, biće upriličena Svečana akademija u čast ovog velikog jubileja, a nakon toga, 9. i 10. septembra, biće održan naučni skup posvećen Dučićevom životu i delu. Zbornik radova sa ovog skupa biće objavljen sledeće godine.

Pročitajte još

Osim toga, na srpskom i engleskom jeziku će biti objavljena knjiga “Jovan Dučić – život, delo, vreme”, koja daje pregled pesnikovog života i rada, uključujući i diplomatske poslove, kao i sliku vremena u kojem je živeo i delovao, sa izborom iz bibliografije na kraju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike