U znaku muzeja: Novi korak ka očuvanju umetnosti u Srbiji

14.01.2021

11:30 >> 10:46

0

Autor: Dejan Ćirić

Uspostavljanjem kvalitetne i stabilne muzejske mreže Srbije, povezivanjem institucija i podsticanjem edukacije muzejskih stručnjaka biće stvoreni uslovi za u

U znaku muzeja: Novi korak ka očuvanju umetnosti u Srbiji
Copyright Narodni muzej Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Rad na Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti kojim se uređuje sistem zaštite i korišćenja muzejske građe je završen, a javna rasprava počeće održavanjem prvog okruglog stola u ponedeljak, 18. januara u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

ATA Images

Ovo je prvi put da se oblast muzejske delatnosti definiše specijalizovanim zakonom, budući da se onda do sada uređivala Zakonom o kulturnim dobrima iz 1994. godine, koji po svom karakteru i opštem propisu uređuje opšta, zajednička pitanja zaštite kulturnih dobara.

– Cilj zakona je sistemsko unapređenje oblasti kroz jačanje muzejskih ustanova i približavanje evropskoj praksi uvođenjem najsavremenijih muzeoloških standarda, od propisanih uslova za osnivanje, čuvanje, proučavanje, zaštitu i predstavljanje baštine – navodi se u saopštenju.

Beoinfo

Pročitajte još

Uspostavljanjem kvalitetne i stabilne muzejske mreže Srbije, povezivanjem institucija i podsticanjem edukacije muzejskih stručnjaka biće stvoreni uslovi za unapređenje čitave muzejske struke u Srbiji.

Istorijski muzej na sadašnjoj lokaciji
Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Nakon Novog Sada, javna rasprava biće održana u Nišu 25. januara, a potom 29. januara u Beogradu. Ministarstvo kulture i informisanja će po okončanju javne rasprave, koja će trajati do 4. februara analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika koje se mogu dostaviti na utvrđenim obrascima za komentare na e-mail: [email protected] ili poštom Ministarstvu kulture i informisanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike