U Nojevoj barci: 145 autora na izložbi Grafičkog kolektiva

01.12.2020

15:32 >> 14:05

0

Ovogodišnja postavka afirmiše stvaralačku ideju umetnika koji imaju herojsku rešenost i smirenost sa kojom stupaju kroz svakodnevicu

U Nojevoj barci: 145 autora na izložbi Grafičkog kolektiva
Copyright Pixabay

Dodelom “Malog pečata”, sutra će u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, biti otvorena gostujuća, tradicionalna izložba Grafičkog kolektiva, koja ove godine nosi naziv “U Nojevoj barci”.

Postavka “Male grafike 2020” predstaviće 145 autora i 273 njihova dela.

O nagradi “Mali pečat” odlučuje žiri, u kome su grafičarka Nevenka Stojsavljević, grafičar Zoran Todović i istoričarka umetnosti Natalija Stokanović. U Galeriji FLU izložba će trajati do 12. decembra, a nastavlja se dva dana potom, u prostorijama Grafičkog kolektiva na Kosančićevom vencu 19.

– Ovogodišnja izložba pod nazivom “U Nojevoj barci” afirmiše stvaralačku ideju umetnika koji imaju herojsku rešenost i smirenost sa kojom stupaju kroz svakodnevicu. Ovaj umetnički događaj će kroz komunikaciju sa publikom, i uz bliskost tradicionalnog okupljanja porodica i prijatelja za praznike, oživeti vedro proticanje vremena, i ulepšati percepciju stvarnosti posmatraču, dugovečno – ističe se u tekstu predgovora kataloga Natalije Stokanović i dodaje:

– Pandemija kovida 19 stvorila je nepovratne promene u svakodnevnom načinu života, a u umetničkim i humanističkim krugovima započeta je već upotreba termina kovidovsko i postkovidovsko stvaralaštvo, što se ogleda i u radovima dugogodišnjih izlagača Grafičkog kolektiva – Alana Bećirija, Dušana Novakovića, Tamare Pajković, Lazara Ćurčića, Dunje Karanović, Gordane Petrović.

Kako se naglašava, kalendarski pozicionirana u praznične dane, “Mala grafika” kontinuirano neguje predstavljanje aktuelne grafičke produkcije različitih estetskih stavova, a u čitavom događaju vidljivi su i oni aspekti kulture koji čine pravu meru u razmeni energije, radosti i ostvarenju lične sreće u činu darivanja umetnosti.

Pročitajte još: Džez kroz objektiv foto-aparata: Izložba Tatjane Rantaše u Domu omladine

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike