Svemir neće osvajati supermeni, već najobičniji ljudi: Objavljena autobiografija Jurija Gagarina "Put do zvezda"

21.10.2020

10:04 >> 13:06

0

Sovjetski pilot i kosmonaut pisao je o detinjstvu provedenom pod nacističkom okupacijom, o školovanju za livca, a kasnije i vojnog pilota, o pripremama i prvo

Svemir neće osvajati supermeni, već najobičniji ljudi: Objavljena autobiografija Jurija Gagarina "Put do zvezda"
Copyright Unsplash/victor malyushev

Jurij Gagarin, sovjetski pilot i kosmonaut, ušao je u istoriju kao prvi čovek koji je leteo u svemir, a legendarno “поехали”, što na ruskom znači idemo, bila je poslednja reč koju je izgovorio pre nego što se 12. aprila 1961. u letelici Vostok otisnuo u svemir. Prvi put na srpskom jeziku, u prodaji se našla njegova autobiografija „Put do zvezda“.

Gagarin piše o detinjstvu provedenom pod nacističkom okupacijom, o školovanju za livca, a kasnije i vojnog pilota, o ljubavi prema domovini i posvećenosti tadašnjoj Komunističkoj partiji i, konačno, o pripremama i prvom letu čoveka u svemir.

– Životno iskustvo pokazuje da svemir neće osvajati nikakvi ’supermeni’ već najobičniji ljudi. Uostalom, graditelji sovjetskih svemirskih letelica, kao i moji drugovi kosmonauti, svi oni su obični ljudi, predstavnici naše radničke klase, naše inteligencije. Pre samo nekoliko godina ja sam radio kao livac, a sada sam postao Pilot-kosmonaut. Pogledajte me: zar vam ja ličim na ’natčoveka’ – piše, između ostalog, Gagarin u svojoj autobiografiji, koju se može naći od danas u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari i na sajtu.

Promo / Laguna

Jurij Aleksejevič Gagarin postao je prvi čovek koji je putovao u svemir 12. aprila 1961. godine, kada je u letelici Vostok-1 napravio jednu orbitu oko Zemlje u trajanju od 108 minuta; ovim je SSSR napravio veliki korak napred u Svemirskoj trci. Odmah nakon leta Gagarin je postao međunarodna zvezda. Putovao je širom sveta, a dodeljena su mu mnoga priznanja i medalje, uključujući i počasno zvanje Heroja Sovjetskog Saveza – najviše odlikovanje u toj zemlji.

Rođen je u seocetu Klušino, nadomak grada Gžat, koji je kasnije preimenovan u „Gagarin” u njegovu čast. U mladosti je radio kao livac u čeličani u gradu Ljuberci, a kasnije se prijavio u sovjetsko vazduhoplovstvo i služio je u vazduhoplovnoj bazi nadomak norveške granice, u murmanskoj oblasti. Kasnije je izabran za prvu klasu kosmonauta sovjetskog svemirskog programa, sa još pet pilota.

Vostok-1 ostao je jedini Gagarinog let u svemir. Bio je rezerva za let Sojuz-1, tokom kojeg je kosmonaut (i njegov bliski prijatelj) Vladimir Komarov poginuo. Rukovodstvo SSSR-a trajno je zabranilo Gagarinu da leti u svemir, plašeći se za njegovu bezbednost. Poginuo je pri rutinskom letu sa svojim letačkim instruktorom u dvosedu MiG-15, krajem marta 1968. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike