Sve što naslika pretvarao je u lepotu: Otvorena izložba Mome Kapora "Najlepše priče" (FOTO)

04.09.2021

07:29 >> 07:31

0

Dramska umetnica i Kaporova prijateljica Rada Ðuričin pročitala je odabrani deo iz knjige Uspomene jednog crtača

Sve što naslika pretvarao je u lepotu: Otvorena izložba Mome Kapora "Najlepše priče" (FOTO)
Copyright Izložba Mome Kapora / Ataimages / A. K.

Izložba slika Mome Kapora “Najlepše priče” otvorena je u Velikoj galeriji Doma vojske u organizaciji Zadužbine “Momčilo Momo Kapor”, Ministarstva odbrane Srbije i Medija centra “Odbrana” i trajaće do 6. novembra.

– Momino stvaralaštvo obeležilo je odrastanje mnogih generacija. Uz njega se sa setom sećamo detinjstva, sanjanih i nedosanjanih snova, ljubavi i prijateljstva utkanih u duh nas samih – izjavila je direktor Medija centra “Odbrana”, potpukovnik Biljana Pašić.

Istoričar umetnosti i pesnik Dragan J. Danilov naveo je da je Kapor bio opsednut večnim vrednostima.

Izložba Mome Kapora / Ataimages / A. K.

– Na Kaporovim slikama i crtežima može se uočiti to romantičarsko shvatanje lepog…Kod njega, vrednost života se iskazuje kroz lepotu, estetizaciju i simboliku – rekao je Danilov.

Prema njegovim rečima, iza svake Kaporove slike krije se armatura – crtež, jer je Kapor bio izvrstan crtač, a njegovi radovi poseduju kvalitet intimnosti.

– Kada malo razmislite, vrlo mali broj umetnika dođe do spoznaje o tome šta je njegov vlastiti vrt. Moma je to vrlo rano spoznao i tom vrtu se posvetio – ističe Danilov.

U nastavku programa, dramska umetnica i Kaporova prijateljica Rada Ðuričin pročitala je odabrani deo iz knjige “Uspomene jednog crtača”, koji govori o tome kada je i kako Kapor počeo da slika.

Rada Đuričin / Izložba Mome Kapora / Ataimages / A. K.

Pre svečanog otvaranja izložbe je upriličena dodela tradicionalne nagrade “Momo Kapor” za slikarstvo, koja je ove godine pripala slikaru Petru Mošiću, a koju je uručila predsednica Zadužbine i supruga Mome Kapora, Ljiljana Kapor.

Prateći program izložbe činila je projekcija tridesetominutnog dokumentarnog filma “Momo Uncut” u produkciji Zadužbine, u kojem su Kaporovi prijatelji i saradnici izneli svoje utiske o njemu i prepričavali nezaboravne trenutke provedene s njim.

Među ljudima koji su se pojavili u ovom ostvarenju našli su se i Matija Bećković, Mirjana Bobić-Mojsilović, Radmila Stanković, Igor Mandić i Petar Peca Popović.

Izložba Mome Kapora / Ataimages / A. K.

Kako je najavljeno, ovaj film posetioci izložbe moći će da pogledaju svakodnevno.

Prema rečima Ljiljane Kapor, postavka je nazvana “Najlepše priče” zato što slike njenog supruga “poklanjaju iščezli, skoro zaboravljeni svet, pun nostalgije, ljubavi i lepote”.

Izložba Mome Kapora / Ataimages / A. K.

– Poput mitskog grčkog kralja Mide koji je sve što pogleda pretvarao u zlato, Momo Kapor je sve što naslika pretvarao u lepotu i sve što napiše i objavi postane bestseler…Zato što je Moma bio čovek renesansnih darova i Bog ga je obdario mnogim talentima. Njegova neutoljiva radoznalost i smisao da ovekoveči sitnice, erudicija u kojoj su, sem memorije, uposlena sva čula kojima je vrebao priču, atmosferu, mirise, ukuse, liniju, lik… Momo je svašta znao, a sve što je znao umeo je i da napiše i da naslika na lep, očaravajući način – navodi Kaporova.

Izložba Mome Kapora / Ataimages / A. K.

Postavku čini 35 slika rađenih u tehnici ulja na platnu, kao i ambijentalna celina prostora kuće u kojoj je umetnik živeo i radio – od lične biblioteke, štafelaja, do komadnog nameštaja iz kuće u Nebojšinoj ulici.

Pored najreprezentativnijih dela iz privatne kolekcije Zadužbine, na izložbi su se premijerno našla i dela iz drugih privatnih kolekcija, od kojih su najzastupljenije ona iz kolekcije Miloša Petkovića.

Pročitajte još

Ulaz na izložbu je slobodan za sve posetioce.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike