Stolica brutalno ubijene učiteljice kao simbol srpskog stradanja: Potresna izložba u Narodnom muzeju

05.08.2021

13:46 >> 15:06

0

Autor: Dejan Ćirić

Prebilovci predstavljaju jedno o četiri najstrašnija stratišta u svetu po broju ubijenih žitelja nekog sela

Stolica brutalno ubijene učiteljice kao simbol srpskog stradanja: Potresna izložba u Narodnom muzeju
Copyright Stolica učiteljice Stane Arnaut Tanjug/Strahinja Aćimović

Izložba povodom obeležavanja 80 godina od ustaškog masakra nad Srbima u Prebilovcima otvorena je danas u Narodnom muzeju i trajaće do 8. avgusta, a Dejan Ristić kaže da se u Prebilovcima dogodila jedna faza genocida nad Srbima u NDH.

Postavka se realizuje na osnovu nedavno potpisanog Protokola o saradnji ove dve institucije, a otvorili su je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković i v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Izložba povodom ustaškog masakra u Prebilovcima Tanjug/ Strahinja Aćimović

Na izložbi su stolica učiteljice iz Prebilovaca Stane Arnaut, koja je brutalno mučena, a koju su ustaše zatim ubile, fotografije Prebilovaca načinjene neposredno nakon Drugog svetskog rata, kao i one nastale krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prethodnog veka tokom procesa ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz hercegovačkih jama, njihove antropološke obrade i sahrane.

Dejan Ristić je napomenuo da je avgust posebno tragičan i bolan za srpski narod.

– U avgustu su se desili zločini u Glini, Prebilovcima, Klepcima… Takođe, u avgustu 1941. godine uspostavljen je sistem ustaškuh logora. Zato sada obeleževamo 80 godina od brojnih zločina koje su činile ustaše nad srpskim nedužnim civilima na područiju genocidne Nezavisne republike Hrvatske – kazao je Ristić i dodao da je zahvaljujući ljubaznosti direktorke Narodnog muzeja izložba postavljena u Atrijumu naše najznačajnije muzejske institucije.

Dejan Ristić Tanjug/Strahinja Aćimović

– Našoj javnosti smo predstavili nekoliko prvorazredno dragocenih eksponata od kojih su neki prvi put izloženi u Beogradu. Tu je pre svega stolica učiteljice iz Prebilovaca Stane Arnaut, koja se našla među prvim žrtvama ustaškog pokolja. Stana Arnaut je brutalno mučena, a potom još brutalnije ubijena. Nakon toga su ubijeni i njeni đaci kao i još nesretnih mališana i žena, a potom pobacani u brojne jame u okolini Prebilovaca – rekao je Dejan Ristić.

On naglašava da je u pitanju jedan od najmonstruoznijih zločina koji se desio za vreme Drugog svetskog rata na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

– Od oko 1000 žitelja Prebilovaca u tih nekoliko avgustovskih dana stradalo je više od 800 ljudi. Bezmalo sve žene i sva deca, uključujući i bebe i trudnice. Reč je o klasičnom primeru faze genocida koji je počinjen nad srpskim narodom na teritoriji NDH – ističe Ristić.

Dejan Ristić Tanjug/Strahinja Aćimović

On je dodao da Muzej žrtava genocida insistira na jačanju kulture sećanja i obogaćivanju i objektivizaciji znanja o svemu što se desilo na teritoriji Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

– Pokušavamo da kroz kulturne, umetničke i naučno istraživačke programe doprinesemo boljem poznavanju naše tragične istorije – kazao je Ristić.

Bojana Borić Brešković je navela da će publika imati prilike da vidi kamernu izložbu o tragičnoj istoriji srpskog naroda.

– U prošlom veku se ta istorija desila u selu Prebilovci u kojem je od hiljadu žitelja, ustaške zločine preživelo samo njih 172. Prebilovci predstavljaju jedno o četiri najstrašnija stratišta u svetu po broju ubijenih žitelja nekog sela – kazala je Borić Brešković.

Bojana Borić Brešković Tanjug/Strahinja Aćimović

Posmrtni ostaci žrtava ustaških zločina u Prebilovcima po nalogu jugoslovenske vlasti zabetonirani su 60-ih godina 20. veka u jamama Golubnjača u Ržanom dolu, Bivoljem brdu, Donjoj i Gornjoj Kukavuši i Golubinki kod Šurmanaca. Ekshumacije su organizovane tek tokom 1990. i 1991. godine. Kosti oko 4.000 ubijenih položene su u kriptu Spomen-crkve Sabor srpskih svetitelja i Prebilovačkih mučenika u selu Prebilovci, a opelo je služio patrijarh Pavle.

Izložba povodom ustaškog masakra u Prebilovcima Tanjug/ Strahinja Aćimović

U junu 1992. godine, u oružanoj akciji “Čagalj”, hrvatske ratne jedinice u Bosni i Hercegovini i pripadnici regularne vojske Republike Hrvatske spalili su selo Prebilovce. Uništene su kuće, oskrnavljeno groblje i minirana Spomen-crkva sa posmrtnim ostacima žrtava od 1941. do 1945. godine.

Pročitajte još

U nekadašnjoj zgradi osnovne škole “Kralj Milutin” obnovljena je biblioteka koja nosi ime po učiteljici Arnaut, novoizgrađeni pravoslavni Hram Vaskrsenja Hristovog osveštan je 2015. godine, a u njegovu kriptu položeno je sedam pronađenih kovčega sa posmrtnim ostacima Srba ubijenih u Drugom svetskom ratu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike