Sedam veličanstvenih: Zadivljujuća putovanja uz dokumentarce vrhunskih majstora

17.12.2020

11:39 >> 14:58

0

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma biće održan od 21. do 24. decembra u Kombank Dvorani

Sedam veličanstvenih: Zadivljujuća putovanja uz dokumentarce vrhunskih majstora
Copyright Pixabay

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” biće održan od 21. do 24. decembra u Kombank Dvorani, a ovu prestižnu filmsku smotru otvara ostvarenje “Gunda” Viktora Kozakovskog.

Posle premijera ne festivalima u Berlinu i Njujorku, ovaj film se prikazivao retko, pre svega zbog eksluzivnog zahteva autora da se prikazuje isključivo u bioskopima.

– “Gunda” je zadivljujuće ostvarenje koje u pravom trenutku usmerava naše poglede ka bićima koja su zanemarena i koja stradaju, prema bićima za koja nas autor opominje da su divna stvorenja naše zajedničke planete – najavljuju organizatori festivala.

Dansko ostvarenje “Patrimonijum” je dosad neviđeni prikaz danske aristokratije kroz priču o teretu i obavezama koje nosi pripadanje tom, za mnoge, apsolutno povlašćenom društvenom sloju. Reč je o nimalo bajkovitoj priči o baštini i tradiciji, što je i značenje reči u naslovu, kreirana izuzetnim vizuelnim stilom koji pejzaže i enterijere pretvara u prizore kao sa slika izuzetnih slikara.

Na delikatno putovanje osetljivih duša u potrazi za ljubavlju na brodu koji krstari Volgom publiku će odvesti “Gorka ljubav”, film dvojice vrhunskih majstora – reditelja Ježija Šlatkovskog, koji je sve u Evropi zadivio ostvarenjem “Don Žuan” o rastrzanoj psihi i mladalačkim snovima o ljubavi, i podjednako virtuoznog i prefinjenog direktora fotografije Vojćeha Starona.

– Jedan festivalski dan posvećen je muzici i Argentini. Specijalna projekcija namenjena je jednom od najvećih dokumentarističkih bioskopskih hitova u poslednjih deset godina – filmu koji vas zadivljuje i očarava. Magija filma, magija tanga i magija noći Buenos Ajresa u neprevaziđenoj apologiji ljubavi i plesu “Još jedan tango” kao dokument o bliskosti o kojoj sada, možda više nego ikad, sanja čitava planeta – poručuju iz Festivala.

Francusko-češko-argentinsko-austrijska koprodukcija “Solo” je potresna priča o vrhunskom pijanisti koji se bori na ivici mračnog, duševnog ambisa protiv demona sopstvene genijalnosti, sa nadom da muzika kojoj žrtvuje sebe postane prostor u kome može da postoji.

Pročitajte još

Holandsku autorku Uke Hogendejk beogradska publika je upoznala kroz njenu veliku, nezaboravnu sagu “Novi Rejksmuzej”, o obnovi jednog od najvećih evropskih muzeja, kojom nas je uvela u prostore u kojima žive dela najvećih majstora umetnosti. Njen najnoviji film “Moj Rembrant” je još jedan ekskluzivni uvid u puteve i život umetničkih dela i u nadmetanja od kojih vam se zavrti u glavi.

Zatvaranje festivala nudi posebno zadovoljstvo za sve koji već godinama uživaju u neobičnim, sjajnim finskim dokumentarcima, kao i svima koji su spremni da uživaju u maestralnim filmskim postupcima u spoju sa emocijama i humorom mračnih tonova – proslavljeni autor filma o saunama, jednog od najvećih dokumentarističkih hitova Finske i u “Najsrećnijem čoveku na Zemlji” otkriva svet nepriznatih emocija finskih muškaraca.

Organizatori navode da su ovog puta svoj slogan “Novi evropski bioskop” promenili u “Bioskop nove realnosti – samo za posebno obazrive”, te da je sedam veličanstvenih modernih dokumentaraca vrhunskih majstora spremno da “posebno posvećenu i obazrivu publiku povede na zadivljujuća putovanja od široke Volge do sala za milongu Buenos Ajresa”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike