Reditelj Pjer Žalica: Na Jugoslaviju sam gledao kao na porodicu

09.12.2020

09:30 >> 09:55

0

Čini mi se da delimo našu stvarnost, bez obzira što sad imamo granice. Sve što nam se dešava je iz istog kruga pakla i humor je jedini ventil u celom užas

Reditelj Pjer Žalica: Na Jugoslaviju sam gledao kao na porodicu
Copyright ATAImages / Antonio Ahel

Film “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice deo je programa ovogodišnjeg 26. Festivala autorskog filma koji traje do 16. decembra, a bosanski reditelj uključio se juče onlajn u konferenciju koju je vodio Srdan Golubović.

Golubović je ovom prilikom objasnio da film priča o korenima strašnog rata koji nas je zadesio i da reditelj uspeva da kroz metaforu porodice i kroz jedan mikrosvet, “prikaže sliku sveta koji nam se raspao pred očima.”

Pjer je istakao da je na Jugoslaviju uvek gledao kao na porodicu i da se osećao kao kod svoje kuće.

– Mi smo taj rat proizveli, svi mi zajedno. Možemo pronaći krivce ideološki ili politički, ali osetio sam da smo mi stvarno razočaranje, jer nismo preduzeli ništa povodom toga, nismo odreagovali. Čini mi se da delimo našu stvarnost, bez obzira što sad imamo granice. Sve što nam se dešava je iz istog kruga pakla i humor je jedini ventil u celom užasu koji nas je zadesio – smatra reditelj.

ATAImages / Antonio Ahel

Žalica je dodao da njegov ključ rada leži u tome što je uvek fokusiran na situaciju, te ne dopušta sebi da ilustruje radnju koja se događa u filmu.

“Koncentriši se, baba” prati poslednje dane starije žene Marije u predratno stanje u Sarajevu, čiji lik je odigrala maestralna Mira Banjac.

Bosanski reditelj je najavio i da priprema novi film „Praznik rada“ koji govori o pripremama jedne male lokalne zajednice za dernek povodom Prvog maja.

Golubović je podsetio da će u petak, 11. decembra, u 15 časova biti dodela nagrade „Aleksanar Saša Petrović“ za Gran Pri Festivala, kao i da će se tada uručivati nagrada za režiju, nagrada „Gordan Mihić“ za scenario, nagrada profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu koja se dodeljuje u čast Slavka Vorkapića, kao i nagrada za najhrabriji film iz programa Hrabri Balkan.

Na zvaničnom sajtu Festivala faf.rs, od danas se nalazi i program za poslednju nedelju, a bioskopske dvorane u kojima će se projekcije održavati do 16. decembra su Kombank Dvorana i Dvorana Kulturnog Centra.

Pročitajte još: Boban Skerlić za 24sedam: Dok je čoveka, biće nasilja i zla

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike