Iva Ilinčić za 24sedam: Vreme je da se kaže dosta manipulaciji i zlostavljanju

18.02.2021

13:27 >> 20:57

0

Reditelji ili bilo koji autoriteti imaju ogromnu moć i poslati poruku komadom kao što je Kišne kapi na vrelom kamenju je jako bitno zato što možemo reći d

Iva Ilinčić za 24sedam: Vreme je da se kaže dosta manipulaciji i zlostavljanju
Copyright ATAImages / Antonio Ahel

Na Maloj sceni “Pepi Laković” na Dan Beogradskog dramskog pozorišta, 20. februara, premijerno će biti izvedena predstava “Kišne kapi na vrelom kamenju” u režiji Juga Đorđevića, a jednu od uloga tumačiće glumica Iva Ilinčić. Ona u razgovoru za 24sedam govori o temi ovog komada Rajnera Fasbindera – sve prisutnijoj manipulaciji od strane autoriteta u svim segmentima naših života, ali i o svom iskustvu, prvi put nakon što je javno istupila i optužila učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za zlostavljanje.

– Igram jednu mladu glumicu koja je na samom početku svoje karijere i meni je to bilo jako inspirativno jer znam koje su to unutrašnje borbe koje su prisutne na početku svega, koja je to želja i glad za uspehom, i koliko tu nema racionalnog momenta, već sve ide jako emotivno i jako se dajete tome. Mislim da mi je to pomoglo jer mi je veoma blisko. S druge strane mi je bila veoma zanimljiva tema i koncept u koji je stavljena ova predstava u smislu manipulacije – emotivne, profesionalne, psihološke – objašanjava Ilinčićeva na početku.

ATAImages / Antonio Ahel

Koliko je važno da se ovakvi projekti rade da bi se ukazalo na taj problem i koliko je za vas lično bilo bitno da budete deo toga?

Jako je važno, jer mislim da pozorište treba nekad da uperi prst u nešto što nije nazvano pravim imenom, a to je nasilje, zlostavljanje i manipulacija. Kao gledalac, volim da odem u pozorište i vidim pravu istinu. Mislim da smo mi zajedno u ovom komadu to uspeli.

Kako se lično nosite sa svim danas, nakon što ste izašli u javnost i rekli istinu, jer upravo ste, nažalost, i vi bili žrtva jedne vrste manipulacije?

Svakako da osećam olakšanje i da sam zahvalna na podršci koju smo dobile nakon svega što se desilo. To je iza mene, ovo se dešava sada i zato ne želim da se te dve stvari mešaju. Uspela sam to da razdvojim i da se posvetim ovom komadu zasebno. U ovoj predstavi se radi o odnosu reditelj-glumac i važno je shvatiti da je to jedna opasna igra. Reditelji ili bilo koji autoriteti imaju ogromnu moć i poslati poruku ovakvim komadom je jako bitno zato što između ostalog možemo reći upravo to – da ljudi prolaze kroz to svuda i da to nije individualna stvar, da treba da se prepozna i da je vreme da se kaže – dosta!

ATAImages / Antonio Ahel

Govoreći o ovom komadu Fasbindera, reditelj Jug Đorđević je kazao da će publiku naterati da se zamisli. Na koji način?

Mislim da pozorište, koliko treba da nahrani dušu i razonodi publiku, toliko treba i da postoje predstave kao što su ove jer publika nije glupa. Dešava se da se publika potceni i da se razmišlja pri procesu da li će razumeti – razumeće sve. Samo je pitanje na koji način i kako im serviraš i izvedeš. Ovim komadom smo ponudili nešto što će sigurno shvatiti, samo što se reditelj tako fino poigravao sa tim realnim svetom, fikcijom, scenom – šta je pozorište, šta je pozorište u pozorištu, kako se stvara predstava… Mislim da su ovakvi projekti važni i da ne treba sumnjati u publiku.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike