Preminuo Minja Subota

17.09.2021

06:51 >> 08:30

0

On je u subotu primljen u bolnicu

Preminuo Minja Subota
Copyright Minja Subota, ATAImages

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota, koji je u subotu hitno prevezen u bolnicu, preminuo je u 82. godini.

Vest da je izgubio bitku sa opakom bolešću, objavio je Goran Vesić.

— Naš Minja uz koga smo svi rasli. Minja koji nas je pesmom učio da budemo dobri ljudi i da razumemo svet. Minja koji je uvek bio vedar i nasmejan i kada se borio sa teškom, podmuklom i opakom bolešću. Kad bi neko pomenuo Minju Subotu svi, stariji ili mlađi Beograđani, odmah pomisle na “Muzički tobogan”, emisiju detinjstva svakoga od nas. Minja je obeležio uspešne decenije tadašnje Televizije Beograd. Bio je inženjer elektrotehnike. Bio je uspešan muzičar, pevač, kompozitor, kantautor, scenarista i tvorac mnogobrojnih emisija na radiju i televiziji – poručio je Vesić

Subotić je rođen je u Sarajevu 08.11.1938. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUFa Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu “Stanković”, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio je diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima, od Beogradskog proleća, Festival vojničke pesme, Melodije Jadrana i mnoge druge.

Minja Subota, Foto: ATAImages/ M.M.

Najmlađa publika zavolela ga je u “Muzičkom toboganu”, kada je postao najpopularnije TV lice osamdesetih i devedesetih godina, vodeći taj format skoro dve decenije.

Njegove pesme su Deca su ukras sveta, Išli smo u Afriku, Rekao sam brezi i topoli, Telefonijada, Povrćijada…

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene: Od glave do pete, Igre bez granica, TV Beograd, Željoteka TV Novi Sad, Sve igračke sveta i Muzički balon TV Beograd, Nedeljno popodne TV Beograd, Zvezdana žurka 3K, seriju za UNICEF Dete je čovek važan, Zmajeve dečje igre, Tajna veza YUINFO, Evrgrin klub RTS, Kako smo zabavljali Tita RTS, Svetski umetnici u Beogradu RTS…

Minja Subota, Youtube printscreen

Iz oblasti fotografije, dobitnik je nagrade “Anastas Jovanović”, za samostalne izložbe na temu “Deca sveta”. Izložbe je imao u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u galeriji “Meduza” u Kopru, na Beogradskom Sajmu, u Muzeju grada Vitjebska (Belorusija), Šibenskom festivalu deteta, u Matici srpskoj na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu…

Kao umetnik obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje Kopozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja. Nagrađen je Estradnim nagradama Jugoslavije i Srbije,Zlatnom značkom KPZ Srbije,Plaketom grada Beograda,Zmajevom nagradom »Zmajevih dečjih igara« za stvaralaštvo za decu,Zahvalnicom UNICEF-a za izuzetne doprinose u korist dece sveta,Poveljom i plaketom JNA,«Zlatnim beočugom« KPZ Beograda,godišnjom nagradom Televizije Novi Sad za seriju »Muzički tobogan«,Nagradu za životno delo za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za decu dečjeg književnog časopisa »Vitez« i Vitezovog festivala pisaca za decu… U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu »Viteza od Čarapanije« za nesebično zalaganje u radu sa decom ovoga grada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike