Otvorena izložba "Mihajlo Pupin - život i delo": Predstavljena originalna pisma Nikole Tesle o slavnom naučniku

17.07.2021

16:10

0

Pisma predstavljaju eksponate od posebnog značaja - u njima Tesla brižno obrazlaže svoj pogled na Pupinovu bolest, a reči u njima opovrgavaju poznatu priču

Otvorena izložba "Mihajlo Pupin - život i delo": Predstavljena originalna pisma Nikole Tesle o slavnom naučniku
Copyright Mihajlo Pupin/ Profimedia

Izložba “Mihajlo Pupin: život i delo” otvorena je u Istorijskom arhivu u Nišu u realizaciji PTT muzeja u Beogradu, Istorijskog arhiva Niš i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i trajaće do 14. avgusta.

Postavka se sastoji od izložbenih panoa koji sažeto prikazuju Pupinov život od rođenja do smrti u Americi, originalnih pisama Nikole Tesle o ovom naučniku upućena jugoslovenskom konzulu u Njujorku Radoju Jankoviću, kao i Pupinovo pismo inženjeru Cvetanoviću, u kojem mu se on zahvaljuje na jednoj pošiljci.

Mihajlo Pupin/Profimedia

– Izložba o Pupinu je izložba o čoveku čiji je život najlepša priča o radu, upornosti, istrajnosti i uspehu, izložba koja će nas podsetiti na poznate činjenice, ali na kojoj možete videti i pisma koja će baciti novu svetlost na već postojeća saznanja – navela je direktorka Arhiva Snežana Radović.

Teslina pisma, koja su izazvala veliko internacionalno medijsko interesovanje kada su objavljena, predstavljaju eksponate od posebnog značaja – u njima Tesla brižno obrazlaže svoj pogled na Pupinovu bolest, a reči u njima opovrgavaju poznatu priču kako su Teslu molili da Pupina poseti u bolnici.

Nikola Tesla / Profimedia

– Istorijski arhiv Niša je izuzetna institucija koju vode izuzetni stručnjaci. Zahvalni smo na njihovoj podršci i na projektima koje smo do sada zajedno realizovali. Upravo zbog toga smo odlučili da ova pisma prvi put van Adligata i van Beograda prikažemo upravo niškoj publici – istakao je ovom prilikom predsednik Adligata Viktor Lazić.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike