Nagrade „Bojan Stupica“, „Ljubinka Bobić“ i „Miloš Žutić“ za troje velikih umetnika

04.01.2021

09:16 >> 10:55

0

Autor: Dejan Ćirić

Poznati laureati nekih od najprestižnijih pozorišnih priznanja u Srbiji

Nagrade „Bojan Stupica“, „Ljubinka Bobić“ i „Miloš Žutić“ za troje velikih umetnika
Copyright Profimedia

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) donelo je odluku o dobitnicima tri nagrade za 2019. godinu – nagrade za režiju „Bojan Stupica“ i glumačkih nagrada „Miloš Žutić“ i „Ljubinka Bobić“.

Bijenalnom Nagradom za režiju „Bojan Stupica“ nagrađena je režija uspešne predstave „Tartif“ po Molijeru, autorski projekat nedavno preminulog reditelja Igora Vuka Torbice, realizovan u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

YouTube/Printscreen/Narodno pozorište Užice

Tročlani žiri u sastavu: rediteljka Ana Tomović (predsednik), dramaturg Fedor Šili i reditelj Andraš Urban, odluku je doneo jednoglasno, a u konkurenciji za nagradu bile su predstave premijerno izvedene u Srbiji u periodu od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. godine.

Za sve tri nagrade različiti su periodi izvedenih predstava koje ulaze u konkurenciju.

Bijenalna Nagrada „Ljubinka Bobić“ koju UDUS dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, dodeljena je glumici Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u hit predstavi „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pročitajte još

U konkurenciji za nagradu učestvovali su glumci i glumice u projektima premijerno izvedenim od 1. septembra 2017. do 31. avgusta 2019, a predloženo je sedamnaest dramskih umetnika. Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu: glumica Dragana Varagić (predsednica), glumci Andrijana Oliverić, Miloš Đorđević, Daniel Sič i dramaturg Željko Hubač.

ATA Images/Antonio Ahel

Godišnja Nagrada „Miloš Žutić“ za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je Jovani Gavrilović za ulogu Petrije gradske u dramatizaciji čuvenog romana „Petrijin venac“ Dragoslava Mihajlovića, u režiji Bobana Skerlića, u produkciji pozorišta Atelje 212.

U konkurenciji za nagradu predloženo je devet glumaca koji su igrali u predstavama čije su premijere održane od 1. jula 2018. do 30. juna 2019. Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: rediteljka Đurđa Tešić, glumci Vladimir Aleksić, Ivan Mihajlović i Srđan Timarov (predsednik žirija).

Predstava “Petrijin venac”, Atelje 212 Promo/Boško Đorđević

Takođe, UDUS je nedavno dodelilo i Nagradu za životno delo „Dobričin prsten“ u 2020. godini, istaknutom dramskom umetniku Petru Božoviću, dok će laureat Nagrade „Miloš Žutić“ za 2020. biti poznat naredne godine.

ATAImages / M. M.

Nagrade se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, a o datumu samog uručenja nagrada UDUS će obavestiti javnost naknadno, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike