Na današnji dan svet je upoznao "Toma i Džerija"

10.02.2021

11:27 >> 11:29

0

Nema deteta na svetu koje nije odrastalo uz ovaj crtani film pun humora i kvalitetne muzike, a nastao je sasvim slučajno, u trenutku očaja...

Na današnji dan svet je upoznao "Toma i Džerija"
Copyright Printscreen / Youtube

Na današnji dan 1940. godine svet je prvi put upoznao mačka i miša u animiranom crtanom filmu “Puss Gets the Boot” kojim je započela avantura “Tom i Džeri” koju i nakon osam decenija vole sve generacije.

Tom i Džeri su karijeru započeli u studiju “MGM” i emitovani su sve do kasnih 1950-ih. U toku godina postali su neizostavni deo animacije, a autori Vilijam Hana i Džozef Barbera su dobili čak 7 Oskara za razne “Tom i Džeri” kratkometražne filmove. Nije bilo deteta na svetu koje nije odrastalo uz ovaj crtani film pun humora i kvalitetne muzike.

Printscreen / Youtube

Priča se da su Tom i Džeri smišljeni u trenutku očaja. MGM-ovo animatorsko odeljenje, u kom su radili tvorci Hana i Barbera, mučili su se da ponove uspeh drugih studija koji su imali hit likove kao što su Gica Prasić i Miki Maus.

Iz dosade, animatori, obojica mlađi od 30 godina, krenuli su da predlažu razne ideje. Barbera je rekao da mu se dopada jednostavni koncept crtaća sa mačkom i mišom, sa sve sukobom i jurnjavom, iako je to rađeno bezbroj puta do tada.

Pomenuta debitantska epizoda bila je hit i donela je studiju nominaciju za Oskara u kategoriji animiranog kratkog filma. Iako su radili na filmu, animatori nisu bili potpisani.

Printscreen: Tom and Jerry/Metro-Goldwyn-Mayer

Zanimljivo je da u dužini većoj od devet minuta ovo je najduži “Tom i Džeri” crtani film ikada napravljen, ali i jedino ovaj crtani film nema indikacije o autorskom pravu tako da postoji pretpostavka da je u javnom vlasništvu.

Nadređeni su ovom autorskom timu isprva rekli da ne ulažu sve što imaju samo na jednu kartu. Predomislili su se tek kad je stiglo pismo od uticajne teksaške figure iz industrije koja je pitala kad će gledati ponovo jedan od tih “predivnih crtaća sa mačkom i mišom.”

Pročitajte još

Džasper i Džinks, kako su se prvo zvali, postali su Tom i Džeri, a ostalo je istorija…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike