Muzika za srce i dušu: Za samo dva sata rasprodate sve ulaznice za festival Beogradske filharmonije

01.02.2021

14:04 >> 15:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedinstvena muzička manifestacija počinje 2. i traje do 13. februara

Muzika za srce i dušu: Za samo dva sata rasprodate sve ulaznice za festival Beogradske filharmonije
Copyright Beogradska filharmonija/ATA Images

Za samo dva sata prodate su sve ulaznice za 10 koncerata u okviru programa Prvog festivala Beogradske filharmonije, koji počinje sutra i traje do 13. februara, a šef dirigent Gabrijel Felc kaže da živi koncerti klasične muzike hrane srce i dušu svakog čoveka.

Felc priprema sa orkestrom dva programa, koja će biti izvedena u šest termina u Sali Beogradske filharmonije. Počeće sa programom „Veče Mendelsona“ (4. – 6. februara), a dela Stravinskog, Malera i Šuberta zatvaraju festival (11. – 13. februara).

Od kamernih sastava publika će moći da čuje neobični duet harfe i oboe u delima francuskih impresionista, zatim kombinaciju duvača i gudača u kompozicijama Betovena i Šostakoviča, klavirski trio sa violinom i violončelom Bramsa i Mendelsona i gudački kvartet uz muziku Betovena i Mocarta.

Promo / BF / Marko Đoković

Cenjeni nemački dirigent kaže da je Festival Beogradske filharmonije izuzetna ideja direktora Ivana Tasovca i da se zajedno sa orkestrom raduje nastupima pred publikom.

– Pandemija virusa covid 19 pozicionirala je sve protagoniste umetničke muzičke scene u vrlo tešku situaciju u celom svetu. Svi se borimo sa takvim okolnostima skoro čitavu godinu. Stalno se analiziraju mogućnosti održavanja koncerata pred publikom, uz distancu i zagarantovanu bezbednost muzičara i poštovalaca klasične muzike. Zato, čestitam Beogradskoj filharmoniji na organizaciji ovakvog festivala – kazao je Felc.

Prema njegovim rečima organizacija sprovođenja epidemioloških mera u Beogradskoj filharmoniji je dovedena do perfekcije.

–  Garantujemo bezbednost publici i muzičarima. Poštuju se propisani protokoli prevencije od zaraze i ostaje nam samo da se svi zajedno prepustimo muzici – ističe Felc.

ATA Images/Miloš Tešić

Kako kaže, razgovarao je sa muzičarima o želji i spremnosti nakon duge pauze.

Pročitajte još

– Mi smo dostigli izuzetan nivo muziciranja i video sam kod muzičara ambiciju i spremnost da to tako ostane i za vreme festivala. Imamo izuzetan program: Muziku Stravinskog, Malera, Šuberta, Šostakoviča… Čujem da su karte rasprodate i verujem da će svako, ma koju ulaznicu nabavio, uživati u muzici koja se izvodi uživo na našem festivalu – kazao je Felc i dodao da u uslovima pandemije koncert klasične muzike uživo predstavlja veliko bogatstvo za publiku i muzičare.

– Festival Beogradske filharmonije je u sadašnjim okolnostima poklon za sve nas. Oko nas se odvija život preko mreže. Sve je onlajn. S druge strane, svako od nas ima srce i dušu. Upravo koncert klasične muzike uživo je odličan način da nahranimo srce i dušu – zaključio je dirigent.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike