Muzej crkvenih starina u Nišu čuva blago: Lične stvari patrijarha Irineja doneo Porfirije, a tu su i pokloni ruske carske porodice (FOTO)

23.05.2021

06:17 >> 06:28

0

Novoformirani Muzej crkvenih starina smešten je u Svetosavskom domu, a svoja vrata za posetioce je otvorio 10. maja

Muzej crkvenih starina u Nišu čuva blago: Lične stvari patrijarha Irineja doneo Porfirije, a tu su i pokloni ruske carske porodice (FOTO)
Copyright Foto: 24sedam/M.Kostić

Brojni pokloni ruske carske porodice niškom katedralnom hramu povodom godišnjice Milanskog edikta 1913. godine, crkveni predmeti u filigranu koji su vredna dela zanatlija 19. veka, retke ikone, stare fotografije, bogoslužbena knjiga iz 16. veka, stari rukopisi i umetnička dela velikih slikara samo su deo postavke Muzeja crkvenih starina pravoslavne Eparhije niške koji je tek nedavno u Nišu otvorio patrijarh srpski Porfirije.

Novoformirani Muzej crkvenih starina smešten je u Svetosavskom domu, a svoja vrata za posetioce je otvorio 10. maja. Posebno mesto u Muzeju zauzimaju lični predmeti patrijarha Irineja, koje je iz Beograda lično doneo Porfirije, ali tu su i predmeti za koje arhivist Eparhije protođakon Dalibor Midić kaže da predstavlljaju samo jedan deo velikog kulturno-umetničkog i duhovnog nasleđa Eparhije niške i jugoistočne Srbije.

U muzejskim vitrinama mesto su našli i predmeti koji su bili izloženi u nekadašnjem muzeju Eparhije u centru grada, koji je pre 39 godina zatvoren.

Foto: 24sedam/M.Kostić

Foto: 24sedam/M.Kostić

Foto: 24sedam/M.Kostić

– Svi predmeti koji su se tamo nalazili bili su preneti u Episkopski dvor. Zbog neadekvatnog čuvanja, ali i zbog zuba vremena, ovi predmeti su morali da prođu proces restauracije i konzervacije. Arhiv Eparhije niške takođe poseduje dragocene arhivalije. Biblioteka pravoslavne Eparhije niške poseduje veliki broj retkih štampanih, ali i rukopisnih knjiga, zatim dokumente na osmanskom turskom i mnoge druge važne predmete, koji su iz tame doneti na svetlost i prezentovani široj javnosti u ovom muzeju – priča nam protođakon.

Foto: 24sedam/M.Kostić

Foto: 24sedam/M.Kostić

On ističe da je posebnu važnost zavređuje bogoslužbena knjigu „Opšti Minej za maj“ koja datira iz 1592. godine.

Pročitajte još:

-Ona potiče iz vremena ruskog imeratora Petra Velikog. Tu su zatim rukopisne knjige, lični predmeti niških mitropolita, episkopa, proglasi, pisma… Od umetničkih dela, pored dragocenih ikona koje naš muzej poseduje, svakako na prvom mestu ističemo dva veoma važna rada Đorđa Krstića, najvećeg srpskog slikara realiste na prelazu vekova. Prva njegova slika nastala je 1885. godine, u pitanju je ‘Smrt kneza Lazara’, druga je ‘Portret kralja Milana Obrenovića’ iz 1902. godine – ističe Midić.

Posetioci Muzeja moći će da vide i dela Steve Todorovića, Nikole Aleksića i drugih srpskih slikara, a tu su i predmeta za koje nije poznato kako su dospeli u posed Eparhije, poput arapske gramatike na latinskom jeziku iz 1687. godine. Izložen je i stari kivot u kom su čuvane mošti Svetog Georgija u prokupačkom Hramu svetog Prokopija.
Formiranje Muzeja započeto je 2018. godine kroz projekte srbijanskog Ministarstva kulture i informisanja u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike