Miru Banjac će gledati ceo svet

14.01.2021

17:45 >> 17:02

0

Autor: Dejan Ćirić

Film Koncentriši se, baba” scenariste i reditelja Pjera Žalice iz Sarajeva, od 18. januara biće dostupan za publiku širom sveta na onlajn OnDemand platfor

Miru Banjac će gledati ceo svet
Copyright Mira Banjac ATA Images/Antonio Ahel

Prošlogodišnji 26. Sarajevo Film Festival otvoren je upravo ovim ostvarenjem koje je tada imalo svetsku premijeru, i kako je bilo predstavljeno virtuelno, u prva dva sata ga je gledalo skoro 14.000 ljudi, u 42 zemlje.

U koprodukciji Bosne i Hercegovine i Turske, film će od ponedeljka biti dostupan širom sveta, a najavni slogan glasi: “Jedna porodica, dva testamenta, jedan rat”.

Ukratko, radnja je sledeća: U aprilu 1992. godine brojna porodica, razbacana po celoj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko stare majke koja je na samrti. Baba nije dobro, ali prognoza porodičnog lekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara se u sate, a zatim i dane. Počinju spletke, sukobi i prevare oko nasledstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i poslednjim uzdasima voljno učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme, a kada je prevara otkrivena, već je kasno.

ATA Images

U filmu koji je u Srbiji premijerno prikazan na Internacionalnom festivalu filmske režije u Leskovcu LIFFE, igraju Emir Hadžihafizbegović, Branimir Popović, Jasna Žalica, Alma Prica, Admir Glamočak, a u ulozi babe je legendarna Mira Banjac.

Reditelj Pjer Žalica je poznat po filmovima “Gori vatra” u kome su igrali Bogdan Diklić i Jasna Žalica, i “Kod Amidže Idriza” sa nažalost nedavno preminulim Mustafom Nadarevićem.

Pročitajte još

Neke od kritika ostvarenja „Koncentriši se baba“ glase: “Film pršti živim, fizičkim interakcijama glumaca”, “Emocionalno uzbudljiva freska u kojoj se glumci nadmeću”, “Najbolji i najzreliji film reditelja Pjera Žalice”.

ATA Images /Antonio Ahel

Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba do kraja meseca biće dostupni i filmovi “Mare” Andree Štake (u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Kosovu), “Pun mjesec” Nermina Hamzagića (u celom svetu) i “Otac” Srdana Golubovića (u BiH i Sloveniji).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike