Miloš Šobajić: Put života i umetnosti od Beograda do Pariza

24.04.2021

07:02 >> 07:07

0

Nedavno je objavio autobiografiju Mojih devet života i tom prilikom je njegovom izložbom otvorena Galerija u Kombank dvorani

Miloš Šobajić: Put života i umetnosti od Beograda do Pariza
Copyright M.M./ATAImages

Jedan od najvećih slikara sa naših prostora Miloš Šobajić preminuo je danas u 76. godini, a iza sebe ostavio je umetnost o kojoj će se još dugo govoriti.

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Po ocu Voju, potiče iz srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem XIX veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mira potiće iz Like.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine, a završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz. Od 2005. godine predavao je na Luksun Akademiji lepih umetnosti u Šenjangu u Kini, a istovremeno osniva Fakultet za umetnost i dizajn na Megatrend univerzitetu u Beogradu, na kojem je bio dekan, redovni profesor i počasni doktor, da bi godine 2012. postao profesor emeritus.

M.M./ATAImages

Svoja dela je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao na oko pet stotine grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u tridesetak muzeja savremene umetnosti u svetu. Dobitnik je niza nagrada u Srbiji. Ruska Duma mu je dodelila 2018. godine orden počasnog gosta Rusije, a 2019. godine dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije, za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

24sedam / Goran Sivački

O radu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija kod izdavača u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su tekstove pisali Alen Žufroa, Nobelovac Peter Handke, Edward Lucie-Smith Edvard Lusi Smit i drugi. O njemu je objavljeno preko šest stotina tesktova u domaćoj i svetskoj štampi, kao i niz televizijskih emisija.

Pročitajte još

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: “Slikaj i ćuti”, autobiografskog karaktera, a koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. Nedavno je objavio autobiografiju “Mojih devet života” i tom prilikom je njegovom izložbom otvorena Galerija u Kombank dvorani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike