Manifestacija „Muzeji za 10“ predstavlja veličanstveno umetničko blago

10.05.2021

15:27

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Posebno interesantan je program Muzeja Vojvodine o baki koja je kopajući baštu našla dva pozlaćena rimska šlema

Unsplash

Manifestacija „Muzeji za 10“ tokom sedam dana besplatnog programa, od 12. do 18. maja, u 50 gradova širom Srbije ponudiće različite muzeološke sadržaje u 100 muzeja i srodnih institucija.

Prema rečima Slavka Spasića iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koji je koordinator manifestacije, publiku očekuju izložbe koje se mogu pogledati samo za vreme trajanja manifestacije, autorska i stručna vođenja, kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, performansi, promocije knjiga…

Kako je rekao, pripremljen je bogat program, a već večeras Narodni muzej predstavlja izložbu „Pod zlatnim i plavim nebom – ikone grčkih majstora od 15. do 19. veka“. Takođe, na istom mestu biće održana i smotra arheološkog filma i nastup muzičke škole „Eva music“, a predviđena su i vođenja kroz stalnu postavku u lapidarijumu u Velikom Barutnom magacinu, kazao je Spasić na predstavljanju manifestacije u Narodnom muzeju.

Pixabay

Osim događaja u Narodnom muzeju u Beogradu, Spasić je izdvojio i program Jugoslovenske kinoteke, koja je, povodom 70 godina od osnivanja, priredila novu stalnu postavku koja obuhvata dragocene eksponate iz predistorije i istorije filma.

PTT muzej je ove godine manifestaciju posvetio deci. Uz pomoć Udruženja „Adligat“, u PTT muzeju biće izložena bogata kolekcija poštanskih maraka, sa crtanim likovima Dizni junaka.

Zavod za proučavanja kulturnog razvitka učestvuje u programu manifestacije „Muzeji za 10“ sa interaktivnom izložbom „Predeli, stari zanati i umeća – Skrivena baština Srbije“, koja će se održati u Galeriji Zavoda.

U Novom Sadu su takođe planirani brojni programi – radionica „Stari zanati za 21. vek“ u Novosadskom dečijem kulturnom centru, rođendanska žurka Spomen -zbirke Pavla Beljanskog na Trgu galerija i dramska radionica „Drama u Galeriji“ u Galeriji Matice Srpske.

Pixabay

Posebno interesantan je program Muzeja Vojvodine o baki koja je kopajući baštu našla dva pozlaćena rimska šlema.

Arheološki muzej Ðerdapa i Biblioteka „Centar za kulturu“ iz Kladova organizuju izložbu „Vekovi Fetislama“.

U Čačku će publika moći da vidi rekonzervirane Rimske terme, a u zrenjaninskom Narodnom muzeju kamernu postavku „carski porcelan iz Beča u Bečkereku“ .

Posebnu atrakciju predstavljaće obilazak prvog Unesko geoparka u Srbiji, u Nacionalnom parku Ðerdap.

Pomoćnica ministarke kulture i informisanja Danijela Vanušić napomenula je da su izdvajanja za manifestaciju „Muzeji za 10“ duplirana.

– Imamo i uvećan broj prijava muzeja na raspisane konkurse Ministarstva i povećali smo izdvajanja za muzeje za skoro 30 procenata u odnosu na 2019. i 2020. godinu – istakla je Vanušić.

Narodna banka Srbije će u okviru ove manifestacije predstaviti putem video-sadržaja izložbu „Srpski slikari i vajari 20. veka – izbor iz zbirke NBS“, koju čini 21 reprezentativno delo najznačajnijih srpskih autora ovog perioda, objavila je centralna banka.

Pixabay

Kako je navedeno, izabrana dela ilustruju bitne procese u srpskoj likovnoj umetnosti u periodu moderne do 1950. i u periodu savremene umetnosti nakon 1950. godine. Istovremeno, ovaj reprezentativni izbor umetničkih dela iz zbirke likovnih umetnosti NBS jasno svedoči o kontinuitetu delovanja centralne finansijske institucije na polju umetnosti i kulture, koji se ostvaruje u relativno dugom vremenskom periodu i u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima, navode iz NBS.

Takođe, NBS ovom izložbom želi da javnosti predstavi i približi deo nasleđa likovne umetnosti Srbije, kome zbirka likovnih umetnosti Narodne banke Srbije i pripada.

Pročitajte još

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, u saradnji s Nacionalnim komitetom ICOM Srbija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti