Lordan Zafranović najavio snimanje filma „Zlatni rez 42 - Djeca Kozare“ o stradanju u Jasenovcu

10.09.2021

12:05 >> 12:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Nema nijedne sekvence koja nije dokumentovana. Film se bazira na istinitim događajima, što na svedocima, što na masi knjiga koje su od 1945. do danas napisan

Lordan Zafranović najavio snimanje filma „Zlatni rez 42 - Djeca Kozare“ o stradanju u Jasenovcu
jasenovac - Copyright Wikipedia

Reditelj Lordan Zafranović najavio je da planira da u martu iduće godine počne tromesečno snimanje filma “Zlatni rez 42 – Djeca Kozare” čijoj se premijeri nada u novembru, u Banja Luci.

Zafranović je rekao da na temelju scenarija Arsena Diklića (1922-1995), napisanog još 1986/7. godine, kog je “adaptirao i uveo nove scene”, radi film o stradanju dece sa Kozare i u koncentracionom logoru u Jasenovcu, prenosi portal banjaluka.net.

– Nema nijedne sekvence koja nije dokumentovana. Film se bazira na istinitim događajima, što na svedocima, što na masi knjiga koje su od 1945. do danas napisane o Jasenovcu – ističe Zafranović.

Lordan Zafranović Antonio Ahel/ATAImages

Reditelj dokumentarnog “Krvi i pepeo Jasenovca” (1983), je rekao da pravi “razumljiv film o zlu i pobedi dobra na zlom”, kog bi trebalo da shvate gledaoci u svetu.

– Naša civilizacija ne bi išla dalje da nije pobeđivala, pa i u ovom slučaju mi se čini da imamo finale ili epilog, koji nekako daje određenu nadu da se ovakvo zlo više ne ponovi. Život je veličanstvena stvar – rekao je Zafranović.

Njegova želja je da film snima u okolini Jasenovca, u Dubici, na Kozari, uz reke Savu, Unu ili Vrbas, a njegovi saradnici trenutno traže mesto gde bi bilo idealno da se sagradi deo logora Jasenovac.

Jasenovac/Profimedia

– Želeo sam da to bude malo čvršće zdanje i da posle ostane kao edukativni centar, ali za sada još nismo ništa dogovorili. Nadam se da će to ostati kao u epskim filmovima, kada se završi snimanje, mesto gde ostaju delovi ili celi gradovi za edukaciju koji su vrlo rado posećeni – rekao je reditelj.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, glavni producent “Zlatnog reza 42 – Djeca Kozare” je novoosnovani Netfilm iz Banjaluke, film je podržala Republika Srpska značajnim sredstvima, Srbija je dala određeni novac, a biće međunarodna koprodukcija uz podršku Slovenije, Severne Makedonije i Češke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike