Ljiljana Habjanović Đurović za 24sedam: Čast je dobiti Puškinovu Zlatnu medalju

01.12.2020

13:50 >> 14:08

0

Najviše priznanje Međunarodnog festivala stvaralaca slovenskih zemalja Zlatni vitez dobio je pre deset godina i Dobrica Ćosić

Ljiljana Habjanović Đurović za 24sedam: Čast je dobiti Puškinovu Zlatnu medalju
Copyright ATAImages / Antonio Ahel

Književnica Ljiljana Habjanović Đurović dobitnica je Zlatne medalje Aleksandra Sergejeviča Puškina, najvišeg priznanja Međunarodnog festivala stvaralaca slovenskih zemalja “Zlatni vitez”, za izuzetan doprinos književnosti.

Prestižna nagrada za životno delo ne dodeljuje se svake godine, a od srpskih autora nagrađen je Dobrica Ćosić 2010. godine.

– Ovo je jedno zaista veliko priznanje i za mene predstavlja ogromnu radost i čast. Zahvalna sam ljudima koji su procenili da moje delo zaslužuje da se nađe uz značajna imena poput Valentina Grigorijeviča Rasputina i Dobrice Ćosića. Rasputinu su Rusi za života otvorili muzej, a u Americi i celom svetu ga zovu “Gorostas sa Bajkala”. Ćosić je, dobijajući ovu nagradu, kazao da je ona najveće priznanje koje je dobio u svojoj šezdesetogodišnjoj karijeri – kaže Habjanovićeva za 24sedam.

ATAImages / Antonio Ahel

Zlatna medalja Aleksandra Sergejeviča Puškina uručuje se u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, ali nažalost, književnica nije mogla da ode na svečanost zbog aktuelnih epidemioloških mera.

– Uz veliku radost ide i velika tuga jer nisam mogla da odem, ali su mi javili da će, kada se za to steknu uslovi, organizovati naknadno uručenje – navodi ona.

Kako dodaje, povodom medelje i u čast velikog Puškina, objavila je zbirku duhovne poezije “Žena u Hilandaru”.

– U pitanju je dvojezično izdanje, na srpskom i ruskom jeziku, i ilustrovano je slikama sa hodočasničkih putovanja – zaključuje Habjanovićeva.

Pročitajte još: Milorad Pavić: Pobednik koji nije voleo pobede

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike