Kraljevske porodice i palate: Bogato kulturno nasleđe Srbije

27.04.2021

14:31 >> 13:51

0

Autor: Dejan Ćirić

Na primeru zgrada koje su pripadale dvema kraljevskim porodicama, može se sagledati koliko međusobna povezanost istorije, kulture i turizma znači za prepozna

Kraljevske porodice i palate: Bogato kulturno nasleđe Srbije
Copyright ATA Image

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je danas na otvaranju onlajn Konferencije „Kulturna diplomatija – Kraljevske porodice i palate“, da naša zemlja ima bogato kulturno nasleđe, čiji su važan deo i dvorci, imanja i umetničke kolekcije koji su nekada pripadali kraljevskim porodicama.

– Na primeru Srbije i zgrada koje su pripadale dvema kraljevskim porodicama, može se sagledati koliko međusobna povezanost istorije, kulture i turizma znači za prepoznatljivost i vidljivost u međunarodnim okvirima – primetila je Gojkovićeva.

ATAImages/Miloš Tešić

Članovi kraljevskih porodica širom sveta, kako je napomenula, više nisu ponosni ratnici i vitezovi, već promoteri kulture i spajanja među narodima i društvima, bave se humanitarnim aktivnostima, rade na očuvanju kulture i tradicije, brinu o održavanju dvorova i crkava i ostale kulturne baštine. Ministarka je podsetila da je Srbija u protekla dva veka imala dve dinastije – Obrenoviće i Karađorđeviće, koje su mnogo uticale na razvoj države, ali i kulture.

Vikipedia/Muzej grada Beograda

– Dovoljno je samo podsetiti se uloge kneza Pavla u unapređenju rada Narodnog muzeja i kupovini slika za njegovu kolekciju. Verujem da naša zemlja na polju afirmacije dinastičkog nasleđa ima još dosta prostora za napredak i da postoji potencijal koji tek treba da zablista punim sjajem – rekla je Gojkovićeva, napomenuvši da je značaj ove konferencije, između ostalog, to što ćemo na jednom mestu imati priliku da od predstavnika kraljevskih porodica, fondacija i palata – čujemo raznovrsna i bogata iskustva, koja će svima pomoći da povećaju svoja znanja u temama kojima će se baviti i da to primene u praksi.

Kralj Aleksandar Karađorđević Printscreen/YouTube

Zaostavštine kraljevskih porodica širom sveta simboli su svoga vremena, svoga naroda i njegove kulture, te jako dobar alat za promociju zemalja koje to blago poseduju.

Printscreen/Youtube

 

Na nama je da to blago koje imamo pažljivo čuvamo i da deleći ga među sobom zajedno uživamo u onome što su nam prethodne generacije ostavile, praveći tako nove mostove prijateljstva i negujući stare – istakla je ministarka, dodajući da se u zemljama koje su monarhije, ali i u državama koje su to nekada bile, a njihove kraljevske porodice i dalje zauzimaju važnu društvenu ulogu, velika pažnja posvećuje pitanju dinastičkog kulturnog nasleđa i njegovog afirmisanja kao kulturne baštine čitavog čovečanstva.

Pročitajte još

– „Meka moć“ države, čiji je najbitniji deo kulturna diplomatija, u današnjem svetu važnija je nego što je to bila u periodima kada se položaj jedne zemlje na međunarodnom planu zasnivao uglavnom na vojnoj nadmoći – zaključila je ministarka kulture i informisanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike