Konstantin Kostjukov: Dva baletska spektakla uskoro u Narodnom pozorištu

13.01.2021

16:37 >> 19:22

0

Veoma sam ponosan na baletske igrače. Nismo otkazali nijednu predstavu ili planiranu probu, poštujući sve epidemiloške mere, ističe uoči večerašnjeg Nov

Konstantin Kostjukov: Dva baletska spektakla uskoro u Narodnom pozorištu
Copyright Tanjug / Dragan Kujundžić

Konstantin Kostjukov, direktor Baleta Narodnog pozorišta sa nestrpljenjem očekuje večerašnji Novogodišnji gala koncert na Velikoj sceni nacionalnog teatra u kojem će glavni protagonisti biti baletski igrači, a govoreći o tome, iskoristio je priliku i da najavi premijeru baleta “Sedam smrtnih grehova” za 9. februar.

Solisti i ansambl baleta izvešće najlepše duete i igre iz predstava “Labudovo jezero”, “Don Kihot” , “Bajadera” , “Ko to tamo peva” , “Korsar” i “Krcko Oraščić”, a Kostjukov u izjavi za Tanjug napominje da Narodno pozorište ima veliku tradiciju operskog gala koncerta 13. januara, ali i da su večeras prvi put glavni protagonisti tog vrhunskog događaja iz kulture baletski igrači.

– Uprava pozorišta je iz epidemioloških razloga odlučila da večeras u prvom planu bude baletski Gala koncert. Zbog obaveza u repertoaru i premijera nismo stigli ranije da priredimo takav koncert koji podrazumeva najatraktivnije deonice iz baleta na našem repertoaru. To je popularna forma i za taj koncert na kraju godine nije bilo karata kao što ih nema ni za večerašnji nastup – kaže Kostjukov.

Promo / Narodno pozorište

Prema njegovim rečima, priprema tog koncerta omogućila je baletski igračima da ostanu u formi i održe svoj zanat u doba pandemije.

– Balet Narodnog pozorišta bez dana prekida radi od septembra. Nismo otkazali nijednu predstavu ili planiranu probu, poštujući sve epidemiloške mere koje je propisala Vlada Srbije – ističe i posebno pohvaljuje sve baletske igrače Narodnog pozorišta koji su, kako kaže, sa velikom odgovornošću vodili  i privatan život.

– Strogom disciplinom u privatnom životu, oni su ušli u priliku da vežbaju i tako održe formu kako bi izneli repertoar i zadržali publiku. Veoma sam ponosan na njih – kaže Kostjukov.

Ističe da je premijera baleta “Mamac” Sanje Ninković 20. decembra u odličnim kritikama ujednila publiku i stručnu javnost.

Tanjug / Dragan Kujundžić

– Reč je o posebnom programu Narodnog pozorišta koji daje mogućnost mladim koreografima da realizuju nove ideje i jako sam srećan što će balet “Mamac” na izvanredan način u budućnosti predstavljati naš nacionalni teatar na festivalima širim sveta.

Kako otkriva, Balet Narodnog pozorišta 9. februara očekuje premijera baleta “Sedam smrtnih grehova” po koreografiji Igora Pastora.

Pročitajte još

– Pastor je prvak Baleta Narodnog pozorišta i “Sedam smrtnih grehova” je njegovo prvo koreografsko delo. Nakon toga očekuje nas i premijera baleta “Mikelađelo” koji treba da radi gost iz Češke Mario Radačovsku. Reč je o baletu čija je premijera bila planirana za prošlu godinu, ali je zbog pandemije i nedostatka novca prebačena u 2021. godinu – kazao je Kostjukov i dodao da je publika apsolutno bezbedna u Narodnom pozorištu jer se do detalja primenjuju epidemiološke mere.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike