Komemoracija u čast Miloša Šobajića: Otkrio je veliku tajnu umetnosti u svojim remek-delima

28.04.2021

15:12 >> 15:28

0

Počast velikom umetniku je odata kroz njegovu omiljenu kompoziciju Istoria de un amor, a emitovan je i odlomak Šobajićevog govora u kome kaže: Ja sam Feniks

Komemoracija u čast Miloša Šobajića: Otkrio je veliku tajnu umetnosti u svojim remek-delima
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Komemoracija povodom smrti nedavno preminulog slikara i vajara Miloša Šobajića održana je danas u užem krugu porodice i bliskih prijatelja u Skupštini grada Beograda.

Počast velikom umetniku je odata kroz njegovu omiljenu kompoziciju “Istoria de un amor”, a emitovan je i odlomak Šobajićevog govora za Radio Beograd u kome kaže: “Ja sam Feniks i opet se vraćam, uvek sam početnik i uvek učim”.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac rekao je da je Šobajić stvarao svoje životne priče u Parizu gde su i njegove slike ostavile dubokog traga.

– Otkrio je veliku tajnu umetnosti u svojim remek-delima, u slikama je prisutan osećaj odustajanja od realnog – ocenio je istoričar umetnosti i dodao da je Šobajićev talenat bio u duhu ikonopisaca.

Kako je naveo, umetnik je imao toliku količinu energije da se ona mogla uvek opipati.

Tanjug/Jadranka Ilić

– Toliko je isijavala ta umetnička, kreativna energija sa njegovih slika. Miloš je takvu energiju imao do poslednjeg trenutka – naveo je Kusovac opisujući Šobajića kao besmrtnog.

Direktor Beogradske filharmonije i pijanista Ivan Tasovac za Šobajićevu umetnost takođe kaže da je imala vulkansku energiju.

– Umetnost Šobajića je osamdesetih godina ostavila snažan pečat u Evropi i svetu. Sa srpskom kulturom mnogi u svetu su se upoznavali upravo putem njegovih monumentalnih slika. Za sve nas koji smo živeli u inostranstvu daleko od svog doma, dela ovog umetnika darivali smo drugima ne bi li na najbolji način pokazivali odakle dolazimo – kazao je Tasovac i uporedio Šobajićeve slike sa snagom poslednje Betovenove sonate.

Tanjug/Jadranka Ilić

Profesor Darko Tanasković, predsednik žirija za Vukovu nagradu koju je dobio Šobajić, istakao je da je umetnik bio stvaralac dela univerzalne vrednosti, izuzetno produktivan sa 80 samostalnih i čak 150 kolektivnih izložbi.

– Labudovu pesmu je doživeo upravo sa nedavnom izložbom i promocijom knjige u Kombank Dvorani. Niko nije ni sanjao da će to biti njegov manifest, testament, epitaf – rekao je Tanasković.

Pročitajte još

Svestrani umetnik, slikar, vajar, književnik je nedavno promovisao svoju drugu knjigu pod nazivom “Mojih devet života”, a istovremeno je izložbom sa temom progona otvorio Galeriju Kombank dvorane.

Tanjug/Jadranka Ilić

Sahrana velikog umetnika biće sutra na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike