Kako je Lane Gutović govorio o smrti: Upoznati je i prihvatiti kao neminovnost znači mudrost

25.08.2021

17:02 >> 17:07

0

Smrt ima razne pojavne oblike, a može da bude i elegantna. Mi smo izabrali tu varijantnu. Ona inače zaista može da bude i surova i bezosećajna, govorio je v

Kako je Lane Gutović govorio o smrti: Upoznati je i prihvatiti kao neminovnost znači mudrost
Copyright Milan Lane Gutović / Miroslav Milić/ATAImages

Milan Lane Gutović koji je preminuo danas u 75. godini jednu od poslednjih uloga u pozorištu ostvario je u predstavi “Arzamas” u Zvezdara teatru u kojoj je tumačio ulogu smrti.

Kako je kritika pisala, u njegovoj izvedbi smrt je bila elegantna i obraćala se direktno publici u želji da ih ubedi da prestanu da je doživljavaju kao nešto strašno i surovo. U jednom od intervjua koji je veliki glumac dao za portal Zvezdara teatra, govoreći o smrti kazao je:

– Smrt je sastavni deo života to odmah konstatujemo publika i ja, pošto se ne obraćam nikom drugom sem publici. Istovremeno sa rođenjem, rođena je i smrt. Uz razgovor sa publikom i moju kritiku – zato što me živi ljudi toliko vređaju da sam surova i hladna smrt, ja kroz argumente pokušavam da ih ubedim da ipak nije tako – kazao je tada Gutović.

Predstava “Arzamas” Promo / Nikola Vukelić

Na pitanje zbog čega ta uloga ima jednu dozu elegancije i otmenosti, što se najbolje vidi i po kostimu, glumac je rekao:

– Smrt ima razne pojavne oblike, a može da bude i elegantna. Mi smo izabrali tu varijantnu. Ona inače zaista može da bude i surova i bezosećajna, ali ova koju ja predstavljam je jedna od lakih, elegantnih smrti koje se priželjkuju u stvari, koju bi svaki čovek poželeo nekom svom bliskom. Sam pojam smrti skoro da isključuje humor i ova cela situacija koja opisuje smrt bliskog čoveka, majke, isključuje humor – istakao je i dodao:

Milan Lane Gutović / Antonio Ahel/ATAImages

– Naš zadatak je bio da celu tu mučnu situaciju obojimo pristupom životu sa malo svetlijom nijansom i ja sam zadužen za tu nijansu. Pretpostavljam da će publika osetiti razliku između tragedije i ironije. Sve na svetu se rodi, obavi svoju dužnost i po prirodi stvari vraća se svojim počecima. Ne govorim o duši, već o telu. O jednoj fizičkoj destrukciji koja obavezno vodi u smrt. Upoznati i prihvatiti ovu neminovnost znači mudrost, a ako je ne prihvatiš počećeš da se farbaš, da se podmađuješ, ignorišući to da ako se podmladiš fizički, duhovno ipak ne možeš da se podmladiš – govorio je Gutović.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike