Jedno od najzahtevnijih dela za klavir za završni koncert na Kolarcu

26.12.2020

14:31

0

Dvadeset pogleda na dete Isusa” pijaniste Nemanje Egerića biće izvedeno 30. decembra

Jedno od najzahtevnijih dela za klavir za završni koncert na Kolarcu
Klavir (Ilustracija) - Copyright Pixabay

Završni koncert 2020. godine pod nazivom “Dvadeset pogleda na dete Isusa” (1944) pijaniste Nemanje Egerića biće izveden 30. decembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca tačno u podne.

Monumentalni koncertni ciklus iz 20 poglavlja spada u jedno od najznačajnijih dela čuvenog francuskog kompozitora Olivijea Mesijana u kome se obrađuje religiozna tematika s fokusom na biblijske događaje Hristovog rođenja. Mesijan je tim ciklusom na teološko-umetnički način približavao istine svoje vere, najviše sa rasvetljavanjem hristološkog aspekta.

Iz muzičke vizure, ciklus “Dvadeset pogleda na dete Isusa” spada među najobimnija i najzahtevnija dela klavirskog repertoara. Srpsku premijeru ovog serijala ciklusa održao je Rože Miraro početkom 90-tih godina u Beogradu.

Zahvaljujući pijanisti Nemanji Egeriću, ova obimna kompozicija doživljava i svoje prvo integralno izvođenje na sceni Kolarca, a umetnik je isto delo obrađivao i sa teorijskog aspekta u svom doktorskom projektu.

Pročitajte još

Osnovne i Master studije Egerić je završio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dok je post-diplomske studije završio na muzičkoj akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci, u klasi Bruna Kanina. Doktorske studije završava na FMU u Beogradu u klasi profesorke Maje Rajković, a od 2019. godine zaposlen je na Fakultetu umetnosti u Nišu kao stručni saradnik.

Tokom školovanja učestvovao je na domaćim i međunarodnim takmičenjima gde je osvajao brojne nagrade. Kao srpski pijanista premijerno je izveo značajna klavirska dela kompozitora Lučana Berija, Đerđa Kurtaga i Džonatana Harvija. Od 2015. osniva klavirski duo “Stevan Nemanja” sa pijanistom Stevanom Spalevićem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike