Ivan Zarić za 24sedam: Na vrhu kriminalnog klana si sam

15.12.2020

18:02 >> 20:18

0

Treba napomenuti da je priča serije Klan bogata izuzetnim humorom koji pomaže da se lakše proguta ta gorka pilula njihovih sudbina, kaže glumac 

Ivan Zarić za 24sedam: Na vrhu kriminalnog klana si sam
Copyright Promo / Klan

Da bismo nešto pobedili ili prevazišli moramo da ga razumemo, da shvatimo kako funkcioniše. Pitko i lako Boban Skerlić priča priču o razvoju i funkcionisanju zla. Tu “čašu žuči” spretno prepliće medom u formi humora koji raste iz slabosti i nedoraslosti “junaka”. I time razbija ideju o herojstvu asfalta, kaže glumac Ivan Zarić u razgovoru za 24sedam, počinjući priču o svojoj novoj ulozi u seriji “Klan” koja će se od 25. decembra naći na malim ekranima.

Zašto ste se odlučili da prihvatite ulogu Furtule, šta vam je bilo inspirativno i izazovno u njoj?

Prvenstveno zato što jako dugo poznajem Skerlića i na prvo čitanje sam razumeo svaki detalj koji je želeo da istakne u scenariju, koji mi se takođe veoma dopao. Drugo, bila mi je izazovna uloga jer je drugačija od klasičnog pojmanja jednog čoveka iz kriminalnog miljea. Furtula je operativan, spretan i inteligentan čovek koji za razliku od većine karika u klanu, nema ambicije da se popne na tron, jer je toliko dugo u tom svetu mraka i straha da je to promenilo njegovu dušu. Njega je strah za sopstveni život zaustavio tu gde jeste, i sada se samo trudi da ostane živ.

Promo / Klan

Velika je zainteresovanost publike za kriminalističke serije. Šta mislite zašto? Nije li nam dosta takvih tema u okruženju?

Mislim da se stiče pogrešan utisak da ima mnogo takvih serija. Neke od njih zaista kvalitetne pa ih ljudi zapamte i zapaze lako. Takođe, ono što privlači publiku je sukob, a sukob je osnov bilo koje dramske radnje. Svaka dobra priča ne govori samo o jednoj osnovnoj temi, kao što je to ovde sa kriminalom, nego zalazi mnogo dublje u problematiku.

U slučaju ove serije to je?

“Klan” na beskrupulozan način govori o zlu i dubokom mraku u čoveku ne skrivajući ga i prikazujući ga onakvim kakav jeste. Skerlić je uspeo, kroz svoj stil pisanja i režiranja, da publici to ne predstavi na sumorno težak način, već pitkom pričom “zavarava” gledaoca koji, nošen radnjom, zadire duboko u metaforu naših života koja ga pokreće da se pozabavi sopstvenim mrakom.

Da li delite mišljenje sa onima koji smatraju da ovakve teme i serije mogu uticati na današnju omladinu, da u dopadljivim antijunacima stvore idole?

Ne, baš naprotiv. Pogotovo što se tiče serije “Klan”. Skerlić je uspeo da pričama ovih likova potpuno razgradi ideju herojstva sa asfalta i ulice. Nakon ovakvih situacija i sudbina teško da bi iko krenuo tim putem. Treba napomenuti da je ova priča bogata izuzetnim humorom koji pomaže da se lakše proguta ta gorka pilula njihovih života.

Ko u ovakvim pričama na kraju profitira?

Niko. I u tome jeste poenta. Na vrhu kriminalne lestvice si sam. Nema života za tebe. Naizgled, imaš moć, materijalno bogatstvo, ljude oko sebe, ali u stvari nemaš ništa i potpuno si sam sa sobom u borbi za opstanak.

Promo / Klan

Tokom proteklih skoro godinu dana i celo čovečanstvo se na neki način bori za opstanak. Kako vi lično to doživljavate i kako vidite budućnost kinematografije i teatra, kada se osvrenemo na činjenicu da je sve više komada i filmova strimovano i evo čak i ovaj razgovor vodimo onlajn?

Život je nezaustavljiv. Teška je situacija za svaku granu umetnosti, ali teško da će nešto stati zauvek na put nečemu što je preživelo toliko toga tokom više hiljada godina. Mislim da ništa ne može zauvek da ubije pozorište jer je neraskidiva veza između umetnika koji žarko želi nešto sa bine da poruči i da dobije povratnu informaciju od publike, koja isto toliko žarko želi to da čuje i iz sale izađe zauvek promenjena.

Pročitajte još: Ekipa serije “Klan”: Život u kriminalu je robija pre robije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike