Dve decenije od prvog filma o Hariju Poteru: U pripremi magični spektakl povodom jubileja

06.08.2021

14:30 >> 14:36

0

Autor: Dejan Ćirić

Dok su se čitaoci tek upoznavali sa četvrtim delom romana Hari Poter i Vatreni pehar, u kome se Lord Voldemor vraća - započelo je pretvaranje jednog od naj?

Dve decenije od prvog filma o Hariju Poteru: U pripremi magični spektakl povodom jubileja
Copyright Profimedia

Dvadeset godina od prvog filma o Hariju Poteru – “Hari Poter i Kamen mudrosti” biće obeleženo ovog novembra, a sam junak – čarobnjak iz knjige Džoane Ketlin Rouling, rođendan je u svim knjigama ovog kultnog serijala proslavljao 31. jula.

Prvi roman iz pera tada samohrane nezaposlene majke Rouling, nakon niza odbijanja raznih izdavača, doživeo je enormni uspeh i vrlo brzo publika je širom sveta tražila još, iščekujući nastavke sa ogromnim uzbuđenjem, dok se od izlaska svake nove knjige stvarao spektakl.

Džoana Ketlin Rouling/Profimedia

Dok su se čitaoci tek upoznavali sa četvrtim delom romana “Hari Poter i Vatreni pehar”, u kome se Lord Voldemor vraća – započelo je pretvaranje jednog od najčitanijih književnih, u jedan od najskupljih i najgledanijih filmskih serijala.

Dok je Roulingova, koja je u međuvremenu postala jedna od najčitanijih autorki i najbogatijih žena sveta, pisala preostale nastavke ne bi li zaokružila sedmoknjižje 2007. godine, iščekivanje nastavaka prenelo se i na filmsku publiku.

Pročitajte još

Od prvog filma, “Hari Poter i Kamen mudrosti” i tog novembra 2001, prošlo je tačno deset godina do poslednjeg, osmog filmskog nastavka, odnosno drugog dela ostvarenja “Hari Poter i Relikvije smrti”, koji se u bioskopima pojavio 2011, donevši svim fanovima zadovoljenje u konačnom obračunu između sila mraka i čarobnjaka koji je rastao pred našim očima.

Profimedia

Iako je sam Danijel Redklif, koji je otelotvorio naslovnog junaka, a koji danas, kao zreo glumac, snima rame uz rame sa Stivom Bjuskemijem a potom ga u Dominikanskoj Republici očekuje snimanje sa Bredom Pitom i Sandrom Bulok, izrazio sumnju da je moguć ponovni susret čuvene trojke ovog novembra – HBO Maks planira proslavu ovog jubileja, koji će obeležiti svojevrsnim specijalom i kvizom. I Ron i Hermiona ne znaju kuda će od posla – Rupert Grint je tražen glumac, a da ne govorimo o Emi Votson koja je posle mnoštva filmova briljirala i u “Malim ženama”, još jednoj adaptaciji kultnih knjiga, a poznata je i po aktivizmu.

Ipak, uprkos izostanku susreta ovo troje omiljenih junaka, obožavaoci sveta Harija Potera imaju čemu da se raduju – priprema se spektakularna “magična” muzejska izložba, kao i ponovno igranje predstave “Hari Poter i ukleto dete” zarad koje je osma knjiga Roulingove, svojevrsni spinof serijala, i napisana kao drama.

Film “Hari Poter i kamen mudrosti”/Profimedia

Tokom naredne godine očekuje se film iz još jednog pratećeg književno – filmskog serijala, “Fantastične zveri”, čije je snimanje odlagano zbog pandemije. Warner Bros Home Entertainment najavio je da će, povodom jubileja, gledaocima ponuditi način za potpuno drugačije, “magično” gledanje prvog filma o Hariju, a kompletan ugođaj za najveće fanove biće dostupan od 17. avgusta.

Ovo uključuje i komentare reditelja Krisa Kolumbusa, scene isečene u montaži, kviz testove znanja o filmu, mnoštvo dodatnih opcija…

Za sve one koji žele da se podsete kako je počelo, na starinski način, i dalje su tu “normalni” filmovi i naravno, knjige, pišu Novosti. Kako su u međuvremenu, baš kao i glumci koji su omiljene im junake tumačili, i prvi Harijevi obožavaoci porasli, uglavnom sazreli i eventualno sa svojom decom uranjaju u ovaj čarobni svet – možda će im ovi, uvodni, i svakako “najdečiji” knjiga-film delovati suviše naivno. Ipak, oni znaju da vredi nastaviti, jer sa svakim sledećim nastavkom, priča postaje daleko kompleksnija, mračnija, ozbiljnija i bolje napisana.

Pixabay

Svakako je leto, i to tik posle Harijevog rođendana, pravo vreme da se svaki čitalac i gledalac, novi ili stari, ponovo otisne na putovanje Hogvorts Ekspresom sa Perona 9 i 3/4 na londonskoj stanici Kings Kros. Magija neće izostati!

Pročitajte još

“Hari Poter i Kamen mudrosti” prva je od sedam knjiga iz serijala, prvi put objavljena 26. juna 1997. u izdanju kuće Bloomsbury Publishing. Kod nas ih je najpre objavljivala “Narodna knjiga” odnosno “Politika” da bi potom “Evro buk” objavio reizdanja i kompletirao serijal, te ga dopunio ilustrovanim kompletom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike