Dramatična scena koja je ušla u istoriju: Čuvena razbijena gitara grupe „The Clash“ (FOTO)

12.07.2021

14:05 >> 12:36

0

Autor: Dejan Ćirić

Fotografija na kojoj se vidi kako Simonon podiže gitaru kao sekiru postala je deo rokenrol folklora

Dramatična scena koja je ušla u istoriju: Čuvena razbijena gitara grupe „The Clash“ (FOTO)
Copyright The Clash/Profimedia

Bas gitara koju je nezaboravno razbio basista grupe The Clash, Pol Simonon biće izložena u stalnoj postavci Muzeja grada Londona do kraja ove godine. Taj muzej dokumentuje istoriju glavnog grada Velike Britanije od praistorije sve do modernog vremena.

Pol Simonon je razbio svoj „Fender Precision“ bas u njujorškom Palladiumu u septembru 1979. godine, a fotografkinja Peni Smit snimila je taj dramatičan trenutak svojim 35 mm Pentax fotoaparatom. Fotografija se kasnije našla na legendarnom albumu grupe The Clash „London Calling“.

The Clash, album “London Calling”/Profimedia

Fotografija na kojoj se vidi kako Simonon podiže gitaru kao sekiru postala je deo rokenrol folklora nakon što je frontmen Džo Stramer odabrao za naslovnu fotku albuma „London Calling“ objavljenog iste godine.

Kako piše The Guardian, Simonon je tokom koncerta bio „jako loše volje“ i frustriran je razbio gitaru zbog publike koja je sedela na svojim mestima i nisu pokazivali gotovo nikakvu reakciju tokom njihovog koncerta.

Pročitajte još

Ovih dana je potvrđeno da će gitara pronaći svoje mesto kao deo stalne postavke Muzeja grada Londona. Bas je prethodno bio izložen od 2019. do 2020. godine u sklopu velike izložbe o legendarnoj grupi The Clash.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike