Dan kada je Pikaso osvojio Pariz: Prva izložba slavnog umetnika u gradu svetlosti

24.06.2021

08:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Devetnaestogodišnji Španac, čija dela neretko vrede milione, prikazao je tada 75 radova koji su dokazali njegov specifičan talenat

Dan kada je Pikaso osvojio Pariz: Prva izložba slavnog umetnika u gradu svetlosti
Copyright Pablo Pikaso/Profimedia

Čuveni Pablo Pikaso je na današnji dan, 24. juna 1901. godine, otvorio svoju prvu veliku samostalnu izložbu u jednoj prestižnoj pariskoj galeriji. Devetnaestogodišnji Španac, čija dela neretko vrede milione, prikazao je tada 75 radova koji su dokazali njegov specifičan talenat. Mladi umetnik je u to vreme bio relativno nepoznat van Barselone, iako je do tada uradio stotine slika.

Pablo Pikaso, široko priznat kao dominantna figura umetnosti 20. veka, rođen je u Malagi u Španiji, 1881. godine. Njegov otac Hose Ruiz Blanko bio je profesor crtanja. Pablo je počeo da se interesuje za crtanje već sa jedanaest godina. Kao učenik svog oca, u Korunji, gde je porodica jedno vreme živela, pokazivao je talenat i interesovanje za eksperimentisanje i sopstveni likovni izraz.

Pablo PIkaso/Profimedia

Otac ubrzo rešava da podredi svoje ambicije talentovanom nasledniku, dovodi sinu modele i podržava ga u prvom izlaganju slika kada je imao samo trinaest godina. Iako je pohađao umetničku školu, Pablo je ubrzo napušta kako bi mogao da eksperimentiše sa savremenim umetničkim stilovima. Odlazi u Pariz 1900. godine, a godinu kasnije vraća se sa stotinu svojih slika, sa ciljem da pobedi na važnoj izložbi.

Predstavljen je tada dileru umetnina koji je već radio sa Polom Sezanom, i koji je, videvši Pablove slike, odmah pristao da ih izlaže u svojoj galeriji.

Pozitivne „pariske” kritike

Od uličnih scena do pejzaža, prikaza prostitutki, ali i dama iz „visokog društva”, Pikaso je pokazao da ume da obrađuje raznovrsne subjekte. Mladi umetnik je dobio pozitivne kritike, koje su onda bile retke među poštovanim pariskim likovnim kritičarima. Pikaso se ubrzo trajno naseljava u glavnom gradu Francuske.

Njegov rad, koji obuhvata više od 50.000 slika, crteža, gravura, skulptura i keramike, pripada nizu preklapajućih perioda.

Pablo Pikaso/Profimedia

Njegov prvi značajan period – „plavi period” počeo je ubrzo nakon prve velike izložbe u Parizu. U radovima poput „Starog gitariste” (1903) Pikaso je koristio plave tonove kako bi dočarao bezvoljnost u svetu siromašnih ljudi.

Sledi „ružičasti period”, stvaralaštvo pod uticajem afričke primitivne umetnosti, analitički pa sintetički kubizam.

Godine 1907, Pikaso je naslikao revolucionarni rad „Gospođice iz Avinjona“, sa karakterističnim fragmentiranim i iskrivljenim predstavama ljudskog oblika.

Pablo Pikaso/Profimedia

Bio je inspirator i pokretač kubizma i sugestivnog ekspresionizma ‒ perioda koji su napravili svojevrsni prevrat u likovnoj umetnosti. Paralelno sa slikarstvom, Pikaso je bio posvećen i skulpturi, posebno u periodu stvaralaštva pod uticajem kubizma.

Pročitajte još

Ženio se dva puta i bio otac četvoro dece. Mnoga njegova dela vrede milione. Umro je 1973. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike