Da Vinčijeva „Glava medveda“ obara aukcijski rekord (FOTO)

08.05.2021

11:52

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Prethodna rekordna prodaja se odigrala 2001. godine, kada je za crtež „Konj i jahač“ čuvenog umetnika dato više od 11 miliona dolara

Profimedia

Crtež medveđe glave slavnog italijanskog slikara Leonarda da Vinčija bi mogla da dostigne cenu od 16,7 miliona dolara, što bi mogao da bude rekord u ovoj kategoriji, saopštili su iz britanske aukcijske kuće Kristi.

Dužine samo sedam centimetara „Glava medveda“ je naslikana na ružičasto-bež papiru, a pojaviće se na aukciji u julu, prenosi Rojters.

Aukcijska kuća navodi da je crtež jedan od osam očuvanih crteža Leonarda da Vinčija u privatnom vlasništvu koji ne pripadaju Britanskoj kraljevskoj kolekciji ili Devonšajr kolekciji u Čatsvortu.

Profimedia

To će biti glavna stavka na aukciji, 8. jula u Londonu, sa procenjenom vrednošću između 11 i 16,7 miliona dolara.

Prethodna rekordna prodaja se odigrala 2001. godine, kada je za Da Vinčijev crtež „Konj i jahač“ dato više od 11 miliona dolara.

Pročitajte još

„Glava medveda“ je bila u rukama britanskog slikara Tomasa Lorensa, a nakon njegove smrti 1830. godine, crtež je došao u posed trgovca Semjuela Vudburna, koji ga je prodao za 3,5 dolara, prema saopštenju aukcijske kuće.

Aktuelni vlasnik ima „Glavu medveda“ u posedu od 2008. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti