Beogradski džez festival: Stari zvuk, nova realnost

16.11.2020

13:33 >> 18:21

0

Autor: Dejan Ćirić

Ako epidemiološka situacija dozvoli, 36. Beogradski džez festival biće održan od 9. do 13. decembra

Beogradski džez festival: Stari zvuk, nova realnost
Copyright Pixabay

Među najavljenim vrhunskim džez muzičarima koji će nastupiti u Beogradu nalazi se izraelski kontrabasista Avišai Koen, kaže Milica Ševarlić iz Doma omladine Beograda, koji je organizator festivala. Poštovaoci džeza susrešće se sa izraelskim kontrabasistom i njegovim triom u završnici festivala, 13. decembra u Kombank dvorani, a nema sumnje da će Koen beogradskoj publici prirediti još jedan džez praznik.

Ševarlić napominje i da je „nova realnost“ diktirala uslove u kojima se sastavlja program festivala.

– Imali smo veoma ostvariv plan krajem prethodne i početkom ove godine, pre svega kada je reč o broju koncerata i učesnika, ali sve se promenilo jer su muzičari iz SAD na samom početku pandemije otkazali sve turneje. Ipak, kako sada stvari stoje, pripremili smo veoma uzbudljiv program u nešto manjem obimu, na radost publike koja je odana našem festivalu – rekla je Ševarlić.

Ona je dodala da je u planu po jedan koncert u večernjem i kasnijem terminu.

– Poštovaoci džeza su navikli na dupli koncertni program u toku jedne večeri, a na 36. izdanju festivala biće u prilici da uživaju u dva koncerta za jedno veče – najavljuje Ševarlić.

Milica Ševarlić Tanjug/Sava Radovanović

Festival će 9. decembra otvoriti naš istaknuti kontrabasista Nenad Vasilić koji decenijama živi u Beču i ima zavidnu internacionalnu karijeru. On će u Domu omladine prirediti program u saradnji sa Big Bendom RTS-a, u kojem će izvoditi svoje kompozicije u posebno pripremljenim aranžmanima. Najavljeno je i gostovanje saksofoniste Urliha Drekslera, jednog od najznačajnijih savremenih džez muzičara u Austriji, koji će premijerno beogradskoj publici predstaviti deo svog projekta „Liminal zone“, mešavinu džeza, savremene muzike i elektronike. Uz Vasilića i Drekslera, nastupiće i mlade džez nade iz Portugala, Nemačke i Italije.

Pixabay

Kao posebnu osobenost ovogodišnjeg festivala Ševarlić je istakla promociju monografije o razvoju i uticaju manifestacije koja je obeležila kulturni život nekadašnje Jugoslavije, ali i Srbije i Beograda.

– Pre nekoliko dana iz štampe je izašla monografija koja se bavi Beogradskim džez festivalom od 1971. do 2019. godine. Reč je o kapitalnom delu koje se tiče ne samo bogate istorije festivala već i džeza uopšte. Ta knjiga je obimno svedočanstvo o istoriji, kulturi i muzici naših prostora – kazala je Ševarlić.

PROČITAJTE JOŠ: U slavu direktora fotografije: Festival “Slike u pokretu”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike