Beogradski džez festival: „Jazzistance“ uz distancu

07.12.2020

07:43 >> 13:23

0

Autor: Dejan Ćirić

Beogradski džez festival u svom 36. izdanju pomerio je datum održavanja i sada će to biti od 16. do 21. decembra na sceni organizatora smotre - Doma omladine

Beogradski džez festival: „Jazzistance“ uz distancu
Copyright Promo/Dom omladine

Tokom četiri dana održaće se sedam koncerata na dve scene – Velika sala i “Amerikana”. U fokusu će biti istaknuta imena srpske i regionalne džez scene koja su ostavila značajan trag u istoriji festivala i džez muzike na ovim prostorima. Festival je po pozivu postao član Evropske džez mreže kao jedini srpski predstavnik ove značajne grupe, i ove godine nastavlja sa promocijom savremenih trendova na evropskoj džez sceni.

Ekskluzivni gosti stižu iz Austrije, Italije, Francuske i Mađarske, dok tradicionalno, podršku i značajnu pažnju festival poklanja najmlađim srpskim džez snagama, posebnim programom u saradnji sa Katedrom za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Pixabay

Slogan „Jazzistance“, označava otpornost džez muzike kroz istoriju, pa i danas, u ovim teškim i komplikovanim vremenima, dok sa druge strane opominje na tu strašnu nužnost ove godine – neophodnu fizičku distancu, koja će biti imperativ i tokom trajanja 36. izdanja ove muzičke manifestacije.

Prvog dana, 16.12. festival će u 19 časova, u Velikoj sali, otvoriti Nenad Vasilić, dok će narednog dana nastupiti “Filippo Vignato Trio” (Italija, Francuska, Mađarska), takođe u Velikoj sali.

Nenad Vasilić Promo/Igor Ripak

U sali “Amerikana” drugog dana, 17.12. nastupiće Ivan Radivojević kvartet u saradnji sa FMU kroz spomenuti program predstavljanja mladih džez muzičara Srbije. Iz te selekcije i sledećeg dana, 18.12. u istoj sali sviraće “Gorica & The Grooveheadz”. Kombank dvorana će iste večeri od 19 sati biti domaćin sastavu “Avishai Cohen Trio”.

Avishai Cohen Promo/ Andreas Terlaak

Nedelja, 20. decembar donosi pravu atrakciju, regionalne zvezde Makedonije i Hrvatske – zajednički nastup Vlatka Stefanovskog i Matije Dedića.

Vlatko Stefanovski Promo/Stefan Rajhl Matija Dedić/Privatna arhiva

Iste večeri u “Amerikani” nastupiće Ulrih Dresler iz Austrije, sa projektom “Liminal Zone: Azure”, a poslednje veče (21.12.), planirano je za legende srpskog džeza. Tada će na pozornici Velike sale svirati Lazar Tošić kvintet, Vlada Maričić kvartet, i čuveni Jovan Maljoković sekstet.

Vlada Maričić Promo/Života Jevtić, Lazar Tošić Promo/ Jože Požrl, Jovan Maljoković/Promo Nebojša Babić

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd (Gradska uprava, Sekretarijat za kulturu), koji je 2007. godine uvrstio festival u manifestacije od posebnog značaja. Ovogodišnji festival će biti održan uz maksimalno poštovanje svih važećih zdravstvenih mera koje se odnose na bezbednost publike i učesnika.

PROČITAJTE JOŠ: Koncerti u Galeriji: Najlepše kompozicije u Kulturnom centru – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike