Bajka "Ikabog" Dž. K. Rouling sa ilustracijama dece iz Srbije uskoro pred čitaocima

21.11.2020

10:58 >> 15:47

0

Sedam nedelja, koliko je trajalo onlajn objavljivanje poglavlja ove priče, trajao je i konkurs za najbolja 34 crteža inspirisana bajkom, koja će se naći u ?

Bajka "Ikabog" Dž. K. Rouling sa ilustracijama dece iz Srbije uskoro pred čitaocima
Copyright Džoana Ketlin Rouling/Profimedia

Originalna bajka “Ikabog” Džoane Rouling, spisateljice čuvenih knjiga o “Hariju Poteru”, izaći će početkom decembra u izdanju “Čarobne knjige”, a biće oplemenjena ilustracijama dece iz Srbije.

Dž. K. Rouling je ovu bajku napisala svojoj deci pre deset godina, kao priču za laku noć, a pre nekoliko meseci odlučila je da je objavi prvo onlajn kako bi se zabavila deca i roditelji zatočeni u kućama usled pandemije koronavirusa.

Na srpskom jeziku, poglavlje po poglavlje “Ikaboga” objavljivano je na posebnom sajtu izdavačke kuće “Čarobna knjiga”. Počev od prvog septembra, sve do 16. oktobra, svakog radnog dana mališani su mogli da pročitaju novo poglavlje. Bajka je bila dostupna besplatno za čitanje do 23. oktobra, potom je obrisana, a uskoro će, kako navode iz ove izdavačke kuće, štampano izdanje biti pred čitaocima.

Prava magija ove bajke ogleda se u tome što je štampano izdanje knjige oplemenjeno ilustracijama dece iz Srbije, pobednika likovnog konkursa. Sedam nedelja, koliko je trajalo objavljivanje poglavlja, trajao je i konkurs za najbolje trideset četiri ilustracije inspirisane ovom bajkom. Pravo učešća imala su sva deca od 7 do 12 godina, a pre nekoliko dana na sajtu su objavljeni i pobednici.

– Tehnike su bile razne, mašte nipošto nije falilo i sve to je naš specijalni žiri bacilo na ozbiljne muke! Izabrati najbolje među više od 350 pristiglih radova nije bio nimalo lak posao, posebno jer su svi naši crtači bili na visini zadatka – kažu iz “Čarobne knjige”.

Promo / Čarobna knjiga

Čuvena spisateljica je, dok su izlazili delovi bajke, pozivala svu decu sveta da ilustruju njenu priču.

– Ideja za “Ikaboga” pala mi je na pamet veoma davno i, dok sam pisala priču, svako veče sam svojoj mlađoj deci pred spavanje čitala poglavlje po poglavlje. Ipak, kada je došlo vreme da je objavim, odlučila sam da objavim knjigu za odrasle, i tako je rukopis za Ikaboga završio na tavanu. Krenula sam da radim druge stvari i tako, iako sam obožavala tu priču, s godinama sam počela da je posmatram kao nešto što sam napisala samo za svoju decu. Onda je došla pandemija i zatvaranje u kuće. To nam je svima teško palo, a naročito deci. Stoga sam Ikaboga pustila s tavana, pročitala ga prvi put posle mnogo godina, prepravila neke deliće i potom ga iznova pročitala svojoj deci. Rekli su mi da vratim neke delove koji su im se sviđali kad su bili mali i tako smo došli do ove verzije – objašnjava Rouling.

Ona je naglasila da ovo nije Hari Poter i ovde nema magije, ovo je sasvim drugačija priča.

– Njen najuzbudljiviji deo, makar za mene, bio je kada sam videla sve divne ilustracije koje su nam pristigle. Želim da zahvalim svakom detetu (i pokojem odraslom) koje je poslalo svoju sliku za takmičenje. Bilo je pravo uživanje gledati sve crteže i znam da nisam jedina koja se divila silnom talentu kojem smo bili izloženi. Kada knjiga bude objavljena, sav svoj prihod od nje doniraću za pomoć svima onima na koje je koronavirus uticao. Nadam se da ste uživali u priči i jedva čekam da vidim koje će ilustracije biti odabrane za knjigu – poručila je omiljena književnica svojoj vernoj publici.

Pročitajte još: Filmovi o Hariju Poteru: 7 čarobnih činjenica

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike