Branka Veselinović povodom 103. rođendana za 24sedam: Radujem se i životu divim, zato tako dugo i živim

16.09.2021

13:26 >> 16:59

1

Pitaju me često koja je tajna dugovečnosti, a ja mogu reći da je to ljubav prema životu i radost, kazala nam je velika glumica

Branka Veselinović povodom 103. rođendana za 24sedam: Radujem se i životu divim, zato tako dugo i živim
Branka Veselinović - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Glumica Branka Veselinović proslavila je danas 103. godine u krugu najbližih prijatelja i kolega.

Kada smo je pozvali kako bismo joj čestitali rođendan, uz osmeh i stihove nam se zahvalila i rekla da joj ne zamerimo ali da neće moći dugo da priča jer je vrlo uzbuđena što su joj u kuću došli dragi ljudi.

– Jako sam uzbuđena i sretna što sam danas sa svojima. Pitaju me često koja je tajna dugovečnosti, a ja mogu reći da je to ljubav prema životu i radost. Nikada nisam ni pila, ni pušila, i dalje radim jutarnje vežbe – kazala nam je vedra i nasmejena glumica.

Branka Veselinović / ATAImages / Antonio Ahel

Kada smo je upitali šta je čini srećnom kazala je:

– Stalno slikam, pišem pesme i recitujem. Kada god mogu družim se sa ljudima. Nedostaju mi moj Mlađa i Mira (Stupica) ali sam srećna što sam živa i evo i dan-danas u stihovima govorim, pa kažem: U dobroj sam volji, radujem se i životu divim zato valjda tako dugo živim – poručila je velika Branka Veselinović kojoj smo poželeli sve najbolje i pustili je na miru da sa svojim dragim ljudima proslavi 103. rođendan.

Branka Veselinović rođena je u Starom Bečeju 16. septembra 1918. godine. Najstarija je živa srpska glumica, sa svoje 103 godine i 80 godina duge glumačke karijere. Glumila u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Legat glumice se od 2018. godine nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” u Beogradu.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu “Kralj Betajnove”. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978).

Branka Veselinović / ATAImages / Antonio Ahel

Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi “Majka hrabrost i njena deca”. U svojoj matičnoj kući, JDP odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj “Ožalošćenoj porodici” dobila je “Sterijinu nagradu” 1964.

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine.

Posebno se angažovala u humanitarnim priredbama za decu, mada nije imala dece. Sa suprugom Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. Poliglota je, govori engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik.

Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom i Mijom Aleksićem. Kada je 1964. godine nagrađena Sterijinom nagradom u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.

Pročitajte još

Zahvaljujući njoj i Mlađi dodeljuje se Nagrada “Branka i Mlađa Veselinović” počev od 2012. godine.

Povodom 100. rođendana Branke Veselinović priređena je svečana proslava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 17. septembra 2018, kojoj su prisustvovali brojni glumci i reditelji.

Branka Veselinović i Seka Sablić / ATAImages / Antonio Ahel

Počasni je stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, članica Diplomatskog hora žena i dopisni član Srpske razvojne akademije. Od 1980. je ambasador UNICEF-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike