Jovan Adamov o Minji Suboti: Njegovo stvaralaštvo je deo mnogih porodica i odrastanja

18.09.2021

07:31

0

Dan pre svog odlaska, i dalje je govorio o svom radu i poslovima koji ga čekaju. Uz njegov rad odrastaće i sve naredne generacije, kazao je dirigent i najbli?

Jovan Adamov o Minji Suboti: Njegovo stvaralaštvo je deo mnogih porodica i odrastanja
Copyright Jovan Adamov /Printscreen/Youtube

Minja Subota je bio stvaralac vrlo širokog spektra, ali najviše tragova je ostalo u staralaštvu za decu – i emisije i dečje pesme za večna vremena, kazao je Jovan Joca Adamov, novosadski dirigent, kompozitor, producent i najbliži Minjin saradnik.

– Neku od njegovih pesama, poput “Deca su ukras sveta” i dan-danas i u pokidanoj Jugoslaviji, kada se pojavimo u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, kada negde pred decom zapeva, svi pevaju sa njim – kaže Adamov.

Minja Subota i njegovo celokupno stvaralaštvo postalo je deo mnogih porodica, a pored komponovanja muzike za decu, pisao je i knjige. Ostaće upamćen kao zaštitno lice televizijskog dečjeg programa, kao i voditelj mnogih festivala među kojima je najpoznatiji Mini-tini festival za vokalne soliste osnovnoškolskog uzrasta.

Minja Subota ATAImages/Milan Maričić

Joca Adamov i Minja Subota zajednički rad započeli su nakon prvog Minjinog učestvovanja na Zmajevim dečjim igarama i tada na Novosadskoj televiziji počinje emitovanje emisije “Muzički tobogan” koja se realizovala u kontinuitetu 19 godina, sve do bombardovanja 1999 godine.

– On je više produkovao nego što je bilo moguče realizovati u datom trenutku – dodao je Adamov i navao da postoji čitava zbirka materijala koje nisu realizovali.

Prema njegovim rečima, u planu je bilo i objavljivanje CD-a sa novim dečjim pesmama.

Minja Subota,, Antonio Ahel/ATAImages

– Nedostatak Minje će se osetiti u svim segmentima dečjeg programa. On je osoba koja se uvek očekuje negde gde je nešto važno za decu, odazivao se bez ikakvih uslova i stalno je imao na umu da treba još nešto raditi, da nije dovoljno ovo sto smo uradili – priseća se Joca Adamov i dodaje:

Pročitajte još

– Dan pre svog odlaska, Minja Subota je i dalje govorio o svom radu i poslovima koji ga čekaju. Deo je odrastanja velikog broja mališana u celom regionu, a uz njegov rad odrastaće i sve naredne generacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike