Rod Stjuart: Kuća slavnih i dugo skrivana tajna na tavanu

10.01.2021

10:53 >> 19:12

0

Autor: Dejan Ćirić

Legendarni muzičar je dva puta primljen u Rokenrol kuću slavnih - kao solo umetnik 1994. i sa grupom The Faces 2012. godine. Godine 2016. britanska kraljica E

Rod Stjuart: Kuća slavnih i dugo skrivana tajna na tavanu
Copyright Profimedia

Ser Roderik Dejvid Stjuart rođen je na današnji dan, 10. januara 1945. godine, u Londonu. Karijeru je započeo kao Rod Stjuart 1961. godine, a krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih je svirao u dve tada popularne rok grupe – The Jeff Beck Group i The Faces. Nakon raspada druge grupe, 1975. godine, Stjuart se okreće solo karijeri i postiže izuzetne uspehe. Prodao je oko 100 miliona albuma širom sveta, a šest njegovih singlova se dugo nalazilo na prvom mestu britanskih top lista. Neki izvori tvrde da je prodao čak 200 miliona nosača zvuka, što ga je svrstalo među najuspešnije muzičke izvođače svih vremena. Dva puta je primljen u Rokenrol kuću slavnih – kao solo umetnik 1994. i sa grupom The Faces 2012. godine. Godine 2016. britanska kraljica Elizabeta II mu je dodelila titulu viteza  zbog zasluga u muzici i dobrotvornog rada tokom 50 godina karijere. Ser Rod Stjuart postao je najstariji pevač u istoriji na vrhu top liste najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji.

Profimedia

Poznat je po čuvenim hitovima „Maggie May“, „You Wear It Well“, „Tonight’s the Night“, „Baby Jane“, „Sailing“, „Rhythm Of My Heart“, „Hot Legs“, „Have I Told You Lately“, “Downtown Train“, „Reason To Believe“, „Do Ya Think I Am Sexy“ i mnogim drugim.

Zapanjujuć je podatak da je, po nekim navodima, jedan od najvećih muzičara svih vremena pre muzičke karijere radio kao grobar, a na tavanu svoje kuće u Los Anđelesu je više od dve decenije krio svoj hobi – strast prema vozovima. Tamo je napravio maketu čitavog jednog grada sa funkcionalnim sistemom železnice. Njegova maketa poseduje bukvalno sve – oblakodere, pruge, vozove, stanice, brda, tunele… Arhitektura makete inspirisana je Njujorkom iz četrdesetih godina prošlog veka, a kako bi železnički sistem besprekorno funkcionisao Rod je doveo električara da sve učini još spektakularnijim. Kada se saznalo za ovu njegovu veliku opsesiju otkrivena je još jedna tajna – tokom poslednjih dvadeset godina, kad god bi išao na turneju, na svojim rajder listama obavezno je navodio da mu je potrebna posebna radna soba. U njoj je konstantno radio na projektovanju i izgradnji svoje senzacionalne makete.

Rođen je u radničkoj porodici sa petoro dece. Omiljeni predmet u školi mu je bila istorija, i odmalena je voleo fudbal i železnice. Počeo je da svira gitaru u jedanaestoj godini, ali je ipak želeo da postane profesionalni fudbaler. Međutim, muzika ga je povela očigledno sudbinskim putem i ubrzo je postalo jasno da će Rod postati zvezda.

Snimio je 30 studijskih albuma i jedan je od najprodavanijih muzičara svih vremena. Sedam od njih je zauzelo prvo mesto na britanskim top listama, a otprilike svaki treći singl bio je u Top 10. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, posebno nagrada BRIT i Gremi.

Profimedia

Počeo je svoju muzičku karijeru sa nepunih 17 godina, kada je i krenuo je u nezvanični obilazak Evrope. Po dolasku u Španiju, međutim, okončano je evropsko putovanje i nastupi jer je zbog burnog ponašanja uhapšen i deportovan u svoju domovinu. U Londonu je nastavio da unapređuje svoje prirodne vokalne i muzičke veštine, igranje na ulicama, u klubovima i pabovima. Bio je član različitih bendova, a opisivali su ga kao umetnika sa ogromnom dušom i emocijom, koji je deo naroda. Obožavao je bluz, čak je jednom izjavio da bi voleo da bude crn. Godine 1966. pridružio se grupi Jeff Beck kao vokal i doživeo dugo očekivani uspeh. Kasnije je ušao u bend The Faces, ali je uporedo snimao i nastupao samostalno. Drugi solo album iz 1970. godine „Gasoline Alley“ potvrdio je njegov uspeh. Nakon raspada benda 1975. godine, nastavlja samostalnu karijeru, nižu se legendarni hitovi i Stjuart postaje svetski superstar što je ostao do danas.

Pročitajte još

Oduvek je vodio buran život praćen skandalima, ali to nije pomutilo njegovu ogromnu slavu koja i danas traje. Iza sebe ima tri braka i osmoro dece. Svoj trideseti album, „Blood Red Roses“ objavio je 2018. godine, i smatra ga najličnijim u svojoj karijeri jer ga je posvetio svom sinu Šonu koji je imao velike probleme sa drogom i alkoholom. 2019. godine je snimio kompilaciju „You’re in My Heart: Rod Stewart with the Royal Philharmonic Orchestra“.  Ovo izvanredno izdanje sadrži dvadeset i dve pesme Roda Stjuarta koje je u novim aranžmanima izveo orkestar britanske Kraljevske filharmonije. Svojim nadahnutim izvođenjem Rod im je udahnuo novi život.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike