Miki Manojlović nagrađen na filmskom festivalu u Trstu

19.01.2021

10:37

0

Autor: Dejan Ćirić

Nagrada Eastern Star” je osnovana sa ciljem da istakne ličnost u svetu kinematografije čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada

Miki Manojlović nagrađen na filmskom festivalu u Trstu
Copyright ATAImages /Ivica Veselinov

Srpski glumac Predrag Miki Manojlović primiće nagradu “Eastern Star 2021” (Istočna zvezda) u četvrtak, 21. januara, na otvaranju 32. Filmskog festivala u Trstu, koji se održava onlajn na platformi “MYMovies”, kada će biti prikazan i film “Underground” (1995), Emira Kusturice.

Ta nagrada je osnovana sa ciljem da istakne ličnost u svetu kinematografije čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada, a prethodni laureati su bili i glumice Monika Beluči, Iren Žakob i Kasia Smutniak, glumac Rade Šerbedžija, makedonski reditelj Milko Mančevski i mnogi drugi.

ATA Images

Nakon prethodnih izdanja posvećenih Berlinskom zidu i ponovnom ujedinjenju Nemačke, film “Undergorund” koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu 1995. godine, je još jedan korak ka stalnoj težnji festivala da zadrži sećanje na najvažnije trenutke srednjeistočne Evrope, gde istorija živi kroz bioskop.

– Ovaj fokus na tridesetu godišnjicu balkanskog rata (1991/2021) je projekat koji je nastajao godinama – objašnjavaju umetnički direktori Trst festivala Fabricio Grosoli i Nikoleta Romeo.

– Pandemija nas je naterala da je odložimo, jer mnogi filmovi koje želimo da prikažemo postoje samo na filmskoj traci 35 mm, što je nemoguće prikazati u onlajn formatu – objasnili su Grosoli i Romeo.

– Zato smo odložili događaj, za koji se nadamo se da će biti zakazan za proleće 2021. godine, jer nam se činilo prikladnim da se tako važnoj godišnjici pruži trenutak koji je podjednako važan za njeno otvaranje. Izbor bi, prema tome, mogao pasti samo na kultni film “Underground”, nadrealnu, anarhičnu basnu koja ‘“izmišlja“ raspad Jugoslavije u Kusturičinom revolucionarnom stilu – naveli su umetnički direktori.

Oboje su izrazili veliko zadovoljstvo što će uručiti nagradu “Eastern Star 2021” čuvenom protagonisti ovog filma Predragu Mikiju Manojloviću, koji je osvojio to prestižno priznanje zahvaljujući saradnji sa Kusturicom na više filmova kao što su pomenuti “Underground”, “Otac na službenom putu”, “Zavet”, “Crna mačka, beli mačor” i poslednji “Na mlečnom putu” (2017).

ATA Images / V. M.

Oni su istakli da Manojlović odavno nadmašuje granice Jugoslavije, radeći sa rediteljima kao što su Fransoa Ozon (“Ljubitelji zločina”), Đulijano Montaldo (“Demoni Sankt Peterburga”) ili Sem Garbarski (“Irina Palm”), što mu je donelo nominaciju za Evropsku filmsku nagradu u Berlinu.

Pročitajte još

Manojlović će nagradu primiti 21. januara, tokom ceremonije otvaranja festivala koja će se emitovati putem interneta. Ova filmska smotra u Trstu će trajati do 30. januara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike