Hedi Lamar: Nemoralna holivudska diva bez čijeg bi izuma život bio nezamisliv

21.01.2021

19:45 >> 07:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuvena glumica je bila pionir bežičnih komunikacija, a proizvodi koji koriste njen patent nalaze se u svakoj kući

Hedi Lamar: Nemoralna holivudska diva bez čijeg bi izuma život bio nezamisliv
Copyright Profimedia

Hedi Lamar je bila austrijsko-američka glumica, rođena 9. novembra 1914. godine u Beču. Dok je živela u Austriji bila je poznata kao Hedvig Eva Marija Kisler, da bi u Americi svoje ime promenila u Hedi Lamar.

Bila je neprikosnovena zvezda crno-belog filma. Ona je prva žena koja je odglumila scenu seksa i orgazam, u kontroverznom filmu „Ekstaza” iz 1933. godine. U filmu se pojavljuje potpuno gola, zbog čega je u ono vreme bila etiketirana kao visoko nemoralna.

Odmah nakon uloge u pomenutom filmu udala se za Fridriha Mandla, koji je tridesetih godina prošlog veka bio jedan od najbogatijih ljudi u Austriji i koji se bavio proizvodnjom oružja. Bio je toliko posesivan da ne samo što joj je zabranio da se bavi glumom, već i da izlazi iz kuće bez njega. Kako je opisala u svojoj autobiografiji, u tom braku je praktično živela u zarobljeništvu. Fridrih nije dozvoljavao da ona ostane bez njegove prismotre nijednog trenutka i vodio ju je na sve svoje sastanke sa naučnicima koji su se bavili razvojem novog oružja. Hedi je pažljivo slušala i naučila puno o primenjenoj nauci i telekomunikacijama. S obzirom na to da joj je bilo zabranjeno da se bavi filmom, svoju strast prema kameri kanalisala je u strast prema nauci.

Profimedia

Prelomni momenat njenog života je bio kada je odlučila da napusti supruga, tako što se prerušila u služavku i pobegla iz kuće. Otišla je u Holivud, gde je ponovo počela da se bavi glumom, i proslavila se ulogom u filmu „Samson i Dalila”.

Maks Rajnhart, čuveni filmski i pozorišni reditelj, izjavljivao je da je Hedi Lamar najlepša žena u Evropi. Kada je emigrirala u Ameriku, o njoj se pisalo kao “najlepšoj ženi na filmu”. Iako su joj glumački kvaliteti nesporni, veći značaj od njenih filmskih ostvarenja predstavljaju patenti ove holivudske filmske dive. Danas možemo reći da je Hedi Lamar bila pionir bežičnih komunikacija i da se proizvodi koji koriste njen patent nalaze u svakoj kući.

Njen “sistem tajnih komunikacija” uspešno je protiv nacista primenjivala vojska Sjedinjenih Američkih Država u Drugom svetskom ratu. Hedi Lamar je još 1941. godine, zajedno sa Džordžom Anteilom, registrovala patent tehnologije proširenog spektra, ili „frekventno skakanje“, koji je nakon 10 godina počela da koristi američka mornarica, da bi se ubrzo proširio na čitavu vojsku. Nagli razvoj digitalnih komunikacija, bez Hedi Lamar ne bi bio moguć. Njen patent se uspešno primenjuje kod mobilnih telefona, faks aparata i svih bežičnih uređaja.

Pročitajte još

Živela je 86 godina, imala sedam brakova i troje dece. Snimila je više od 30 filmova. Austrija, Nemačka i Švajcarska obeležavaju Dan pronalazača 9. novembra, na dan njenog rođenja. Preminula je na današnji dan, 19. januara 2000. godine u Altamont Springsu, na Floridi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike