Dragana Mićalović uoči premijere "Ane Karenjine": Osećam strah, sreću i veliku želju da izađem na scenu

23.01.2021

16:55 >> 14:14

0

Priča o ljubavi, zabranjenoj, skandaloznoj, silnoj, neizbežnoj, bezglavoj, strasnoj, bezgraničnoj, životnoj, hrabroj, bolnoj, fatalnoj... to je Ana Karenjin

Dragana Mićalović uoči premijere "Ane Karenjine": Osećam strah, sreću i veliku želju da izađem na scenu
Copyright Dragana Mićalović Antonio Ahel/ATAImages

Predstava „Ana Karenjina“, koja je trebalo da ima svoje premijerno izvođenje u decembru, zbog koronavirusa, pred niškom publikom biće odigrana u dva premijerna izvođenja – danas u 18 časova sa Draganom Mićalović u glavnoj ulozi, i sutra kada će naslovnu junakinju igrati Katarina Arsić.

Da su se Nišlije uželele dešavanja u kulturi govori podatak da su sve karte rasprodate, čak i za reprizna igranja predstave koja je rađena po tekstu Lava Tolstoja, a u režiji Irfana Mensura.

Pozorišni komad o ljubavi, podnaslov je ovog pozorišnog dela i upravo je ljubav ta, kako kaže Mensur, koja ga je vodila kada je birao put kako da prikaže jedno od najznačajnijih literalnih dela te epohe.

– Opredelio sam se da napravim ljubavnu priču, odabrao sam tri para i pokušao da ih izmešam u jednu jedinu priču koju smo čini mi se zaboravili. Zaboravili smo na ljubav, ljubav uopšte. Počeli smo da živimo jedan život koji je jedno potpuno otuđenje. Sve ono što je iskonsko i eksplozivno je u drugom planu. A iskonsko je kada pogledate ženu i shvatite da je to to, ili kada pomirišete ženu i shvatite da je to to, ili kada je dodirnete. Suviše se kalkulacije uvuklo u naše živote i ja sam ovom predstavom upravo hteo da pokažem to – rekao je Mensur, a prenose Niške vesti.

Antonio Ahel/ATAImages

Govoreći o podeli, reditelj ističe da je Dragana Mićalović sa velikim odricanjem radila na predstavi, ali ju je sjajno uradila, te je Anu Karenjinu, kako kaže, bojila u svakoj sceni različitim bojama, a to se u predstavi i vidi.

– Ovo osećanje ne znam da li bih ikome u životu poželela. Emocije su toliko pomešane, preovlađuje neki strah, pa neka ljubav, pa neka sreća, iščekivanje, želja i onda se ponovo vratim u neki strah kako će, šta će, međutim mislim da sve to kada se skupi zajedno je ipak jedna velika želja da izađem na scenu – istakla je Mićalovićeva.

Priča o ljubavi, zabranjenoj, skandaloznoj, silnoj, neizbežnoj, bezglavoj, strasnoj, bezgraničnoj, životnoj, nerazumnoj, hrabroj, sveprožimajućoj, ludoj, bolnoj, oslobađajućoj, destruktivnoj, fatalnoj, to je Ana Karenjina, kako navode iz ekipe predstave.

Tokom 134 godine trajanja niške pozorišne scene, od samih početaka „Sinđelića“ do danas, Tolstojevi komadi doživeli su dvanaest premijera. Niška publika je prvi put plakala zbog Ane Karenjine davne 1913. godine, u izvedbi pozorišne trupe „Кosta Trifković“, pod vođstvom Sime Bunića.

Pročitajte još

Pozorište Moravske banovine je 1930. godine takođe upriličilo premijeru „Ane Кarenjine“, koju je Radivoj Dinulović, tadašnji upravnik, režirao. Кomad je igran kao drama u sedam slika. Oblasno narodno državno pozorište je u sezoni 1940/41. poslednji put premijerno pred niškom publikom odigralo „Anu Кarenjinu“. Režirao je Borivoje Stojković, upravnik.

Nakon punih osamdeset godina odsustvovanja sa ove scene, gledajući ovaj komad kroz istorijsku prizmu razvoja pozorišta u Nišu, može se reći da je ovo prva premijera Tolstojeve „Ane Кarenjine“ pod imenom Narodnog pozorišta Niš.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike