Pretpraznična sonata: 23 neobjavljene pesme Gabi Novak

03.12.2020

07:13 >> 06:48

0

Autor: Dejan Ćirić

Pored obimne diskobiografije uskoro će biti predstavljena i knjiga o životu i karijeri slavne pevačice, jednostavno nazvana Knjiga o Gabi

Pretpraznična sonata: 23 neobjavljene pesme Gabi Novak
Copyright ATA Images/Z.Milutinović

Sa prvim danima decembra pred publiku stiže jedno od najznačajnijih muzičkih izdanja u ovoj godini, prvi box-set Diskobiografija muzičke dive Gabi Novak. Ovo bogato opremljeno izdanje sadrži šest diskova na kojima se nalazi ukupno 116 originalnih pesama nastalih od 1957. godine, poput teme iz crtanog filma „Benko Kremenko“, do „Sanjaj jedini“, njene poslednje studijske pesme objavljene prošle godine. Ono što ovo izdanje čini posebnim i veoma vrednim su i 23 pesme koje se prvi put nalaze na nosačima zvuka. Diskobiografija vol. 1 obuhvata filmsku i džez muziku Gabi Novak, ali i njene pesme izvedene na festivalima pop muzike.

ATA Images/Z. Milutinović

Autor ove kompilacije, Siniša Škarica, dugogodišnji urednik Jugotona i Croatia Recordsa, ideju za objavljivanje ovako opsežnog izdanja obrazlaže na sledeći način:

– Gabi Novak je ikona koja simbolizuje istoriju popularne muzike u regionu, počev od kraja pedesetih godina do danas. Ona je ta koja je u meni izazvala  pomisao da, možda, pišući o njoj i objavljujući njenu diskobiografiju, zapravo u velikoj meri izlažem diskobiografiju ovdašnje zabavne muzike – ističe Škarica.

Promo/Croatia Records

Gabi Novak je jedna od najnagrađivanijih i najpopularnijih pevačica na prostorima bivše Jugoslavije, dama čiji nas nežni i topli glas oduševljava već decenijama i koja je ostvarila retko bogatu i uspešnu karijeru u istoriji popularne muzike. Njena sklonost ka džezu, koje u početku i nije bila svesna, zabeležena je davne 1961. godine izvedbom Geršvinove „A Foggy Day“, uz čuveni zagrebački Džez kvartet. Tu su i filmske kompozicije poput „Sretan put“ i „Plave daljine“, nastale 1959. i 1960. godine, snimci iz dvehiljaditih godina, zatim pesme nastale u pratnji njenog sina Matije Dedića, jednog od najboljih džez pijanista, kao i njene festivalske pesme. Sve to ovaj box-set čini draguljem muzičke diskografije.

ATA Images/Z. Milutinović

Veličina poput Gabi Novak nije zaslužila samo ovakvo diskografsko izdanje, već i knjigu, a njen autor Siniša Škarica jednostavno ju je nazvao „Knjiga o Gabi“. Uskoro se očekuje i objavljivanje Diskobiografije vol. 2, sa još šest diskova na kojima će se naći druge odabrane pesme jedne od vodećih dama zabavne muzike, kao i one koje još nismo imali prilike da čujemo.

PROČITAJTE JOŠ: Muzika svuda: Filharmoniju sluša 400 stanara na 17 spratova – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike