Mirjana Karanović o novoj ulozi: Majka kao simbol (ne)slobode

03.12.2020

14:03 >> 14:14

0

Poznata glumica igra malu, ali vrlo upečatljivu ulogu majke u filmu Mare rediteljke Andree Štake

Mirjana Karanović o novoj ulozi: Majka kao simbol (ne)slobode
Copyright foto: 24sedam/ Goran Sivački

U okviru Takmičarskog programa ovogodišnjeg Festivala autorskog filma je i ostvarenje “Mare” Andree Štake u kojem jednu od uloga tumači glumica Mirjana Karanović.

Ona je na današnjoj konferenciji za medije istakla da je njena rola vrlo mala, ali da je bila srećna da je prihvati kada ju je rediteljka pozvala, jer su nakon saradnje na filmu “Gospođica” postale dobre saradnice i prijateljice.

– Ono što volim u Andreinom radu jeste ta iskrenost i odnos prema fimu kao nečemu ličnom, nečemu što ima veze sa svetom u kojem živimo. Andrea je autor kome je mesto na ovom festivalu jer su njeni filmovi upravo lični i autorski i govore o stvarima sa kojima je ona iznutra duboko povezana – kaže Karanovićeva.

Glumice ističe da je Štaka rođena i živi u Švajcarskoj, ali svi njeni filmovi su vezani za Balkan. Njena majka je iz Sarajeva, otac iz Dubrovnika, a očuh iz Beograda, te je ona u tom trouglu provodila svoj život.

– Ta balkanska utroba i duhovni geni su karakteristični za njen rad.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

Predsednik Saveta festivala, reditelj Srdan Golubović rekao je da uloga majke jeste mala, ali da je vrlo važan njen susret sa glavnom junakinjom jer se u njemu ogleda tema filma, a to je gubitak slobode.

– Ona majku ne posećuje često. Neretko ćerke, kada se otrgnu od svoje majke, žele da njihovi životi ne liče na živote majki koji su prepuni borbe, trošenja, starenja… To znam i kroz odnos sa svojom majkom. Kad dođeš da je vidiš, pogledaš je i pristaneš da je ona ti. Ceo naš život je to jedno kretanje ka njoj i od nje, a to bežanje od svoje sudbine jeste neki intenzitet života i  ta životna energija – objašnjava glumica.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

Rediteljka se ovom prikom javila iz Švajcarske putem video linka i zahvalila se Karanovićevoj što je njen kreativni anđeo čuvar. Govoreći o svom ostvarenju, kazala je da je to priča o “slobodi unutar naših života”.

– Film pokazuje koliko može da nam bude lepo unutar familije. Ona nam je utočište i gnezdo iz kojeg ipak želimo u jednom trenutku da izletimo. Ponekad se osećamo kao u zatvoru, a ponekad tako bezbrižno. Želela sam da te svakodnevne stvari, koje su glavnoj junakinji životne drame, prikažem što iskrenije. Da ta svakodnevna rutina postane istinita – kazala je rediteljka.

Foto: 24sedam

Na pitanje kako vide budućnost filma nakon ove situacije koja nas je zadesila, umetnici smatraju da to niko ne može da predvidi.

– Kako nismo mogli da predvidimo da će nam se ovo uopšte desiti, tako ne možemo da znamo šta će biti posle. Želim da se nadam da će se sve vratiti na staro, ali znam da sigurno neće. Nešto novo sledi, a videćemo šta – kazala je Karanovićeva.

Film „Mare“ prikazan je juče, 30. novembra, u Kombank Dvorani, a publika će imati priliku da ga pogleda i u sredu, 2. novembra, u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj.

Festival se ove godine održava, umesto tradicionalnih nedelju dana čak tri nedelje, od 27. novembra do 16. decembra. Program Festivala za prvu nedelju nalazi se na zvaničnom sajtu faf.rs . Kapaciteti bioskopskih sala smanjeni su na 1/3, i broj karata je ograničen. Karte su u prodaji i mogu se kupiti na blagajnama bioskopskih dvorana. A zbog epidemiološke situacije, neki od naslova nalaze se i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net.

Pročitajte još: Maestralna Mirjana Karanović na sceni BDP

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike