Lidija Pilipenko: Doživotna krivica čuvene primabalerine

09.02.2021 | 13:44 >> 09:04

Autor: Dejan Ćirić

Ne mogu da budem samo žena, supruga, i samo majka. Sve ću uraditi da ne zakažem na tom planu, ali moj posao je moj vazduh, mogućnost da opstanem među živi

Copyright Promo Narodno Pozorište

Lidija Pilipenko je rođena na današnji dan, 8. februara 1938. godine u Lapovu. Bila je koreograf i primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu. Ceo svoj život posvetila je baletu i nacionalnom teatru u kome je stvarala.

Igračku karijeru započela je još kao devojčica, učenica baletske škole koja se kasnije usavršavala u Londonu. Ceo svoj igrački staž provela je u Baletu Narodnog pozorišta, gde je vrlo brzo postala primabalerina. Igrajući u najznačajnijim naslovima, predstavljala je našu zemlju na najdostojanstveniji način, na mnogim scenama (Tokio, Atina, Lozana, Pariz…).

Copyright Promo Narodno Pozorište

U matičnom Narodnom pozorištu nosila je repertoar igrajući u klasičnim baletima „Labudovo jezero”, „Žizela”, „Začarana lepotica“, „Karmen“, „Don Kihot“… Posebno se pamti njena uloga u „Čudesnom mandarinu”, kao i izuzetnom domaćem baletu „Darinkin dar”, na muziku Zorana Hristića.

Po završetku igračke karijere posvećuje se koreografskom pozivu i veoma brzo izbija na vodeće mesto. Posebnu inspiraciju je nalazila u delima domaćih kompozitora. Među njenim koreografijama u Beogradu su „Banović Strahinja“ i „Jelisaveta”, na muziku Zorana Erića, kao i „Večiti mladoženja” i „Izbiračica” Zorana Mulića, u Novom Sadu. Vrhunac svoje koreografske karijere doživljava sa baletima „Samson i Dalila”, „Vaskrsenje” i „Dama s kamelijama”.

Lidija Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život.

Igrala je u filmovima „Kako su se voleli Romeo i Julija“, „Zvižduk u osam“ i „Formula 1“. Nagrađena je na bijenalu u Ljubljani, dobila je nagrade SIZ kulture Beograda i Novog Sada i pet nagrada Narodnog pozorišta. Bila je direktor Baleta u Beogradu.

Copyright Pritnscreen/YouTube/RTS

Bila je udata za Muharema Pervića, sa kojim je imala sina, poznatog glumca Igora Pervića koji je preminuo 23. aprila 2019. u 52. godini. Lidija je krivila sebe i bivšeg supruga Muharema da nisu dovoljno brinuli o sinu, jer ga je droga još u mladosti uzela pod svoje. Posle njegove smrti, molila je da ga ljudi pamte po dobroti, i više nikada se nije oglasila. Bolest ju je ubrzo savladala.

Copyright ATA Images/Stefan Tomašević

Umrla je 3. jula 2020. godine u Beogradu. Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam