Miodrag Dragičević za 24sedam: Volim da otkrivam različite duše

16.03.2021

20:12 >> 18:37

0

Iako se desi da me na TV stave u kalup buntovnika, u JDP uvek mogu da radim na svojoj glumačkoj ličnosti, počevši od Žrvnja do Kaspara, svaki lik je bio ne

Miodrag Dragičević za 24sedam: Volim da otkrivam različite duše
miodrag dragičević - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Peter Handke je 1967. godine napisao komad “Kaspar”, po čuvenoj legendi o nemuštom dečaku iz šume kojeg društvo uči da govori i pokušava da ukalupi u svoje stege i zloupotrebi jezik, i njime se vinuo među vodeće pisce, a pre dva dana premijerno na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u ulozi Kaspara Hauzera našao se mladi glumac Miodrag Dragičević.

U razgovoru za naš portal, Dragičević govori o kalupima u koje nas život i društvo svakodnevno postavljaju, kao i kalupu buntovnika i “lošeg momka” u koji ga često reditelji na televiziji stavljaju, te sreći što u pozorištu ima prilike da “kopa po svojoj duši i traži ključ u najrazličitijim karakterima i sudbinama”.

Kakav je bio sam proces rada na ovako neobičnom komadu i ulozi nemuštog dečaka? 

Tekst je sam po sebi neobičan, tragali smo kako da mu priđemo, kako da ga “hvatamo”. Mom glumačkom biću je prijalo što sam morao dosta da čeprkam po sebi i po tome šta je Handke želeo da kaže, šta je mislio i koje su skrivene poruke njegovih rečenica. To nešto subverzivno, način na koji je pleo svoju priču je zaista neobičan, te ovo definitivno nije klasičan pozorišni komad. Moraće publika da pristane na taj način, jer nije to neki težak eksperiment za razumeti, ali je drugačiji. Tri meseca je prošlo u teškom radu da bi živeo ovaj čovek, Kaspar Hauzer sat i dvadeset na sceni.

24sedam/Katarina Mihajlović

Ko je za vas Kaspar Hauzer?

Za mene je on čovek koji je živeo slobodnim životom dok nisu počeli da ga uvode u društvo i da ga upoznaju sa tim šta je stolica, šta sto, šta je juče, a šta je danas… Prema mom mišljenju, taj čovek je bio slobodniji dok je živeo u svojim kreacijama života kao takvog. Kaspar odiše slobodom dok ne krenu da ga uče i time lagano i nesvesno upada u klopku društva i stega koje ono nameće. Kaspar je ogledalo sveopšte kakofonije današnjeg sveta, koja nameće pitanje imamo li uopšte vremena da se vratimo sopstvenom elementarnom ljudskom biću, onome što jesmo, kada zaboravimo na društvene uloge i sve alternativne, digitalne i druge stvarnosti.

Promo / Nebojša Babić

Govoreći o ovom komadu, Gorčin Stojanović je ocenio da je “bolno aktuelan”. Zbog čega?

Prirodno je da gledaš da napreduješ u korak s društvom, da gledaš stvari koje su aktuelne, da pratiš teme, ali nekako dok radiš na sebi i napreduješ s jedne strane, ti sebe s druge ukalupljuješ i ograničavaš. Stalno je prisutno neko pomeranje i nivelisanje. Koliko napreduješ, toliko si se na neki način ogradio, napraviš korak napred, a oko tebe se ograda proširuje i slobode je sve manje…

24sedam/Katarina Mihajlović

Šta je sloboda za vas?

Sloboda duha u čoveku. Sloboda da čovek može da kreira u ovakvim okolnostima i vanrednoj situaciji svoj mikrosvet u kojem će moći da koegzistira i da pokuša da se ogradi od svih negativnih stvari, misli i dešavanja i da se trudi da one ne utiču na njega. Normalno je naravno da je to teško jer smo ljudi, nismo androidi… Propustljiva smo materija. Sloboda je da kažemo: “Aha, ovo sad neću da me dira, pokušaću da se izmestim iz toga…”

Na koji način vi uspevate da se izmestite i šta je vaša oaza?

To je sigurno porodica i ljubav prema njoj i neko međusobno podržavanje i guranje napred šta god da se dešava. Bilo da je pandemija ili šta god drugo, sigurno tu oazu i utočište pronalazim baš u porodici.

Promo / Nebojša Babić

Govorili smo o društvu koje ukalupljuje, ali smeta li vam to što su vas reditelji na neki način ukalupili u uloge “lošeg momka” i da li spremate nešto drugačije?

Radim trenutno na nečemu što je potpuno drugačije od svega što sam radio, ali je to sve što smem za sada da vam kažem jer sam vezan ugovorom. Tačno je da su mi poslednje uloge zaista bile akcione, osim izuzetaka “Čizmaša” gde sam igrao mladog vojnika koji raste u rudarskom selu i “Urgentnog centra” gde sam igrao bolničara hirurga. Publika me jeste zapamtila po “Južnom vetru”, “Žigosanima” i “Petici”, gde sam igrao te buntovnike.

Pročitajte još

Da li vam to odgovara ili se ipak bolje osećate u drugoj “koži”?

Godi mi da odigram tako nešto jednom, dva puta, jer likom i fizičkim izgledom to mogu da izguram lako, ali mi mnogo više prija da igram ovako neke partitude koje dobijam u JDP. Počevši od “Žrvnja” kod Egona do sad, svaki lik je bio nešto drugo i uživao sam tražeći ključ za te ljude – kako dišu, kako se kreću po sceni, kako misle, koji su im stavovi. Tako da mi je drago što sam u ovoj kući i da mogu takve stvari da radim, iako se desi da me na TV stave u kalup, ovde uvek mogu da radim na svojoj glumačkoj ličnosti i na glumačkim elementima. Volim da otkrivam različite duše.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike